22 juni 2009

Barometern/OT eller Östran/Nyheterna?

Vilken lokaltidning är bäst?
”Vi vågar sticka upp och sticka ut!” Ja, så står det på reklamen från Östran/Nyheterna som låg instoppad i dagens Barometern/OT. Hur är det egentligen? Vilken lokaltidning är bäst för en Mönsteråsare?

Barometern/OT var bäst förr
För si så där 25-30 år sedan var Barometern/OT nästan alltid först med en nyhet. Östran/Nyheterna låg alltid dagen efter. Därför följde folk i regel aldrig politiska ståndpunkter när man valde tidning. Även de flesta socialdemokrater valde den borgerliga Barometern/OT, vilket de gör än idag. Jag har inte kontrollerat prenumerationsstatistik, men skulle gissa att Barometern/OT har ungefär 70-75% av prenumeranterna.

I dag är det emellertid inte lika givet vilken tidning som är bäst. Östran/Nyheterna ligger i alla fall inte en dag efter Barometern/OT med nyheterna längre. Det varierar lite.

Mönsteråssidorna
När det gäller Mönsteråssidorna tycker jag tidningarna är ungefär likvärdiga. Båda tidningarna jobbar på ett ganska okritiskt sätt och är måna om att det skall vara trevligt och positivt. Det är sällan man får läsa undersökande kritiska reportage. Jag vet, man hinner inte, men ändå…

Journalisterna
Mest kritisk är i alla fall Jimmy Larsson som ibland skriver för Mönsterås i Östran/Nyheterna. Ordinarie reporter Åsa Cerderbom gör ett gediget arbete, och vi får ofta lite längre annorlunda artiklar och större bilder än i Barometern/OT. Barometern/OT´s Mönsteråsidor är ungefär likvärdiga. Kanske har de något bättre täckning och satsningen på ”Mönsterås i backspegeln” var trevlig. Åsa Borefur är säker slitvarg som levererar. Eva Bergquist Andersson är stilsäker och skriver dessutom utomordentligt roliga krönikor.

För att summera: Östran/Nyheterna har ett något mer kritiskt anslag med ibland lite längre reportage om intressanta människor. Barometern/OT har dock något bättre täckning och är lite mer lättläst och trevlig. Tillägg: En minnesgod läsare påminde mig om att Barometern/OT skrev mer om de olika "sexfallen" som skakat Mönsterås sista året, och vidare om ett bostadsområde. Det är sant! Plus till Barometern där.

Få sidor i förhållande till befolkningsmängd
En övergripande kommentar är att Mönsterås har oproportionerligt få sidor i förhållande till sin befolkning, jämfört med exempelvis Oskarshamn.

Sporten
I övrigt tycker jag att sporten är något bättre på Östran/Nyheterna. De skriver lite mer om den lokala fotbollen. Barometern/OT´s sportredaktion lever på sin egen förträfflighet och svarar aldrig på mejl.

Ledaren
Barometern/OT är dock svåra att slå när det gäller ledarsidan. Östran/Nyheternas ledare är visserligen förvånansvärt självständiga gentemot moderpartiet, men Barometern/OT´s Per Dahl är ju i en klass för sig.

Kultur och nöje
Kultur- och Nöjessidorna är bättre på Barometern/OT, men å andra sidan har Östran/Nyheterna Tommy Granlunds suveräna musikkrönikor.

Sämre insändare i OT
Förr var det givet vilken tidning man valde om man ville ha kvalitet. Idag är det i princip jämt lopp. Det som har blivit drastiskt sämre med just OT är insändarsidorna. I sin iver att göra sig fristående från Barometern så har man lagt alla insändare under ”Mitt Oskarshamn”, vilket ju är högst ologiskt för Mönsterås och Högsbys del. Trots flera påpekanden ändras inte detta. Uselt! Jag har trots allt kvar Barometern/OT eftersom jag är vanemänniska och är så fåfäng att jag vill ha den största tidningen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Båda blaskorna är mycket duktiga på att ge en synnerligen selektiv bild av verkligheten. Tur att Internet finns för oss som vill ha HELA bilden.
Ställningen är 0-0 mellan dessa båda, eller kanske 9-9 pga alla självmål??
//WR

Jonny sa...

Ähum, ok, ja, jag var kanske inte så kritisk. Men visst ligger det något i vad du skriver. Internet är ibland bättre och snabbare än lokalpressen, ibland även djupare.

Anonym sa...

Vår familj har båda tidningarna och min uppfattning är att barometern är mest kritisk. När det skrevs så mycket om sexfallen i skolan och i ett bostadsområde i Mönsterås var Barran ensam om att skriva om det, Nyheterna hade bara några rader om det bara.

Jonny sa...

Ja, det har du rätt i. Det glömde jag bort. Där var Barometern/OT bättre. Ska nog lägga till det i huvudartikeln. Tack!