23 juni 2009

Kultur och handikappade väger lätt i Mönsterås


Det gamla tingshuset är idag Mönsterås Bibliotek. Mysigt, men inte så roligt för handikappade.

Det nya biblioteket skjuts på framtiden
Precis som jag förutspådde för något år sedan så skjuts det nya biblioteket på framtiden. Biblioteksbygget ställdes mot investeringar i skolan. OM det var nödvändigt för att kunna rusta upp skolorna, så får man acceptera det. Men nog är det tråkigt att kulturen alltid får stryka på foten så fort det är ekonomiska vargatider. Den som tvingas välja väljer förstås en upprustad skola framför ett nytt bibliotek. Centern är förstås mer rädd om föräldrarnas röster än den lilla klick som regelbundet besöker biblioteket. Genom att skjuta biblioteket på framtiden slipper man kanske en svekdebatt.

Varför byggde man inte under de goda åren?
Den fråga som tidningarna aldrig ställde, men som jag ställer, är varför man aldrig satsade på ett nytt bibliotek under de goda åren när man hade chansen? Vi var många som låg på och försökte få ansvariga i kommunhuset att förstå varför det behövs ett nytt bibliotek. Men idel förhalningar var den enda respons man fick. Ytterst få politiker besökte biblioteket överhuvudtaget.

Dålig arbetsmiljö och svårt för handikappade
Arbetsmiljön är av den kalibern att bara ett mutat skyddsombud skulle ge den godkänt. Lägg därtill utrymmesbrist. Det värsta är dock att lokalerna inte är handikappvänliga. Jag har själv jobbat där och sett hur rullstolarna krockar med hyllor och bord. Visserligen finns en hiss till övervåningen, men den är så besvärlig att använda att få ens kommer sig för att be om hjälp.

Kultur och handikappade väger lätt
Sanningen är att kultur och handikappade väger ganska lätt i Mönsteråspolitiken. Man vinner inga val genom att satsa av skattebetalarnas pengar där. Och när det gäller kultur är det förvisso så att den bärs upp av människor ideellt. Staten och kommunerna skall inte producera kultur som underhållning. Kulturen kommer underifrån. Men stat och kommun kan underlätta för kulturskapare att nå ut. Där fyller även biblioteken en viktig funktion. Sverige är ett av få länder på jorden där kulturen negligeras. Här inser man inte kulturens betydelse för ett friskt samhälle, för identitet, integration, självkänsla.

Alarmerande situation vad gäller pojkars läsning
Vi har i Sverige en alarmerande situation när det gäller särskilt pojkars läsning, som har minskat drastiskt de senaste årtiondena. Ett attraktivt fräscht bibliotek, gärna ett kulturhus, skulle vara ett av flera viktiga redskap i arbetet för läskunnighet och läsförståelse. Dessutom skulle ett kulturhus med kvällsöppet kunna bli en naturlig mötesplats för ortens ungdomar. Därmed är mer vunnet än vad man begriper i kommunhuset.

Inga kommentarer: