16 juni 2009

Mönsterås har ingen opposition längre

Centern fjäskar för barnfamiljerna i budgeten
Budgeten för nästa år är klubbad. Den innehåller inga större konstigheter, annat än att den är en typisk budget inför kommande valår. Centern har, efter de folkliga protesterna i skolfrågorna tidigare i år, insett att man måste vara god vän med barnfamiljerna för att vinna val. Därför ser man förstås till att satsa på skolor och barnkultur. Dessutom räddar man Kristdemokraternas ära genom att äntligen införa vårdnadsbidrag. Allt det där är inte mycket att säga om. Centerns iver att vinna även nästa val gynnar barnfamiljerna.

Socialdemokraterna smiter från sin demokratiska uppgift
Det som gör mig fundersam är att Socialdemokraterna inte har orkat tänka ut ett eget budgetalternativ, en sk skuggbudget, utan ansluter sig till Centerns budget i allt utom vårdnadsbidraget. Lek med tanken att Socialdemokraterna i riksdagen hade struntat i skuggbudgeten. Då hade nästa val varit förlorat och det hade med rätta betraktats som en allvarlig försummelse och ett demokratiskt svek. Men på kommunal nivå kan man smita från sin demokratiska uppgift genom att hänvisa till att det är viktigt att vara överens i kristider, vilket Katarina Johansson (S) gör i dagens Östran.

Socialdemokraterna sviker väljarna
Jo, när det är krig kan en samlingsregering vara befogad. Men inte under en ekonomisk kris där Mönsterås Kommun jämförelsevis har kommit ganska lindrigt undan trots en del varsel. Jag är inte socialdemokrat, men tycker att partiet sviker sina väljare genom sin lojhet. Väljarna hade förtjänat att få ett ekonomiskt alternativ i Mönsterås. För nog borde väl arbetarklassens företrädare ha en annan vision om hur pengarna skall fördelas under kristider än de borgerliga?!
Socialdemokraternas anpassning till Roland Åkesson är även ett svek mot demokratiska grundvärderingar. Nu tystnar debatten än mer i ett redan tyst Mönsterås.

Inga kommentarer: