11 juni 2009

Mönsterås Kommun vill förbjuda småpartier att informera i skolorna – bryter mot Skolverkets riktlinjer och ger SD gratisskjuts in i kommunfullmäktige

Ett flagrant ingrepp i demokratin
Enligt Tomas Jonsson (V) har Barn- och utbildningsnämndens majoritet beslutat att endast partier som finns representerade i riksdag, Kalmar läns landsting eller Mönsterås Kommun skall få informera på skolorna. Konsekvensen blir att Sverigedemokraterna och extrempartier på kanterna inte ges något utrymme. Beslutet är högst anmärkningsvärt, ett flagrant ingrepp i demokratin och på alla sätt kontraproduktivt. Jonsson reserverade sig mot beslutet.

Strider mot Skolverkets riktlinjer
För det första så visar Tomas Jonsson att beslutet strider mot Skolverkets riktlinjer där det framgår att partier inte får uteslutas pga sina åsikter eller att de inte finns representerade i riksdag eller kommunfullmäktige. Skolverkets riktlinjer bygger på vad JO slagit fast.

Gratis skjuts in i kommunfullmäktige
För det andra gynnar man extrempartier genom att stänga dem ute. Då kan de fortsätta odla sitt utanförskap och martyrskap ännu mer, vilket i själva verket gör att de drar till sig än fler sympatisörer. Genom detta beslut har Barn- och utbildningsnämnden utan att begripa det själva gett Sverigedemokraterna gratis skjuts en bit på vägen som leder till Mönsterås Kommunfullmäktige 2010.

Förlorat tilltron till argumentens kraft
För det tredje är beslutet ett symptom på att man förlorat tilltron till en av demokratins kärnpunkter – debatten och argumenten. I stället för att låta ungdomarna ta del av och själva formulera argument, så ska de skyddas från ”farliga” åsikter. Skrämmande!

2 kommentarer:

Joakim Larsson sa...

Beslutet spelar ingen roll på lång sikt. Det kommer att överklagas så fort någon SDU:are får för sig att söka tillstånd på en skola i Mönsterås.

Anonym sa...

Tips:

http://www.sdungdom.se/index.php?action=fullnews&id=70
http://ungsvensk.se/showthread.php?t=5557