15 juni 2009

Mönsterås Kommun vill inte ha mig - men jag ger ut ny bok

Kommunhistoriker?
"Du borde jobba som kommunhistoriker". "Varför tar inte kommunen tillvara på din kompetens inom historia?". Ja, så har ett par vänliga Mönsteråsare sagt den sista tiden. De har varit genuint upprörda å mina vägnar. Det värmde hjärtat.

Vi vill inte ha dig!
Om jag får vara lite själv upptagen i ett inlägg, så kan jag erkänna att det undrar jag också. Jag har nämligen vid flera tillfällen erbjudit mina tjänster till Mönsterås Kommun. Jag har haft flera idéer hur man skulle kunna knyta ihop Mönsteråsbygdens historia med turism, identitetsfrågor, integration, skolundervisning etc. Men inte ens när jag erbjöd kommunen att anställa mig inom ramen för Jobb- och Utvecklingsgarantin där staten står för 80% av lönen, nappade de. Inte ens när jag erbjöd mig att jobba gratis som praktikant ville de ha mig.

Titta på anslagstavlan
Personalchefen hänvisade bara till att jag var välkommen att söka de jobb som utannonserades på kommunens anslagstavla. Bibliotekschefen har vid upprepade tillfällen meddelat att hon inte har några uppgifter för mig. Detta trots att jag alltså har haft olika idéer som skulle gynna Mönsterås Kommun och få kommunen att framstå som lite framsynt.

Historia värderas inte
Förutom att de givetvis inte vill ha en rak och förhållandevis ärlig person som undertecknad, så bottnar det förstås i att kommunen inte ser värdet med historia och kultur, ja bortsett från uttjatade Kronobäck då förstås. Men när de inte ens anställer mig nästan gratis, ja då ger jag dem inte fler chanser till slut. Lite stolthet har man ju.

Ny bok på gång
Jag har dock beslutat att ge ut en ny bok med historiska essäer om Mönsterås moderna historia. Jag har inte råd att låta trycka den på förlag. Men en e-bok ska det bli och så några biblioteksexemplar. Jag är idealist. Varje essä blir fristående, men det blir ändå en slags röd tråd - det bortglömda Mönsterås, det fanns en gång ett annat Mönsterås, eller historierna bakom det Mönsterås vi tar för givet, människorna ingen ville veta av. Mönsterås Kommun lär inte bry sig om det heller.

2 kommentarer:

Peppe sa...

Stå på dig Jonny.Jag tycker du skulle ersätta Åkesson.

Jonny sa...

Tack för vänlig kommentar!