15 juni 2009

Bakläxa för Mönsterås Kommun

Okritisk granskning av SCB´s undersökning
"Mönsteråsarna gillar kommunen", kan man läsa i dagens Barometern/OT. Tidningen återger okritiskt en undersökning som kommunen beställt från SCB. Undersökningen visar att Mönsterås kommun får lite högre betyg än riksgenomsnittet. Mönsterås kommunalråd får därför ännu en gång anledning att glänsa och konstaterar att "Vi är mycket nöjda..."

Så här är det egentligen - Kommunen får bakläxa
Låt oss nu göra det som tidningen inte gjorde - en kritisk granskning. När man gör det så inser man att rubriken borde ändras till "Bakläxa för Mönsterås Kommun".

1. Endast 57% av de 1000 personer som fick enkäten har svarat. Det är alltså nästan hälften som inte ens har svarat. Kan det vara som i EU-valet, att det är de kritiska som inte svarar?

2. Säger enkäten något om hur de olika delarna av kommunen betygsätter kommunen? Är fliserydsborna lika nöjda som de som bor grannar med kommunalrådet i Ålemsdelen? Vilka sociala grupper är missnöjda? Skillnad mellan män och kvinnor, unga och gamla?

3. Mönsterås kommun får bara något över riksgenomsnittet i betyg. Det är ju i själva verket en knäpp på näsan. Mönsterås brukar ju sola sig i sin egen förträfflighet. Då borde väl betyget bli mycket över riksgenomsnittet. Särskilt om man tänker på att Mönsterås inte har storstadens värsta problem.

4. På frågan hur Mönsterås är att bo och leva i får kommunen 67 poäng, jämfört med rikets 64 poäng. Inte mycket att skryta med och säkert inom felmarginalen. På frågan om kommunens verksamheter får Mönsterås 60 poäng jämfört med rikets 54. Inget märkvärdigt. Och på frågan om inflytande får Mönsterås 48 poäng jämfört med rikets 41. Mönsterås Kommun brukar ju skryta med hur demokratisk den är, närheten till politikerna etc. Ändå får kommunen bara 48 poäng av 100 när det gäller inflytande. Det är alarmerande och något som även SCB anmärker på.

Var finns den kritiska journalistiken?

Inga kommentarer: