2 juni 2009

Motionsbingo och benknäckarfotboll - Minns ni Korpen?


Erik Andersson vann en resa till Mallorca via Korpen. Klicka på bilden för större format.













Motionsbingo och korpfotboll
Minns ni korpen? När jag var barn anordnade de motionsbingo vid elljusspåret och på Oknö, vilket var väldigt uppskattat. Jag brukade gå med farbror Alvar. Jag tror de hade en cykelsektion också där min far var med.

Och så fanns det något som kallades korpfotboll. Korpfotbollen var på en nivå som får division sex att framstå som en serie för fullblodsproffs. Medelålders, relativt otränade, gubbar skulle spela fotboll på skoj. Så var den vackra grundidén. Men alla tog förstås fotbollen på blodigaste allvar. Att ge sig in i en närkamp var förenat med livsfara. Lagen var kopplade till arbetsplatser och prestigefaktorn var hög.

Vann resa till Mallorca
Ett genialt sätt att få ut folk i motionsspåren var att locka med fina priser. Om man stoppade ner en lapp i lådan varje gång man hade motionerat kunde man vinna alltifrån presentkort till resor. Jag vann aldrig något, men en släkting till mig, Erik Andersson (bror till farbror Alvars fru Aina), vann 1973 en flygresa till Mallorca. Tyvärr var han flygrädd och använde aldrig sin vinst. Erik var en trevlig originell man som varken hade körkort eller cykel. Han var mycket idrottsintresserad och en makalös trädgårdsmästare på sin fritid. Om jag hade sparat och förvaltat alla pengar jag fick av honom hade jag varit miljonär idag.

Korpen har ändrat sitt utbud
Till min stora förvåning visade det sig att Korpen finns kvar än idag, men den förefaller ha anpassat sig till mer trendriktiga motionssätt som gympa, aerobic och Power Pump, även om cykelavdelningen verkar leva vidare. Motionsbingon har jag dock inte märkt av på några år. Det är synd eftersom det var en trevligt sätt att röra på sig och samtidigt få lite spänning.

Korpen fyller snart 100 år
Exakt hur gammal Korpen är i Mönsterås har jag inte tagit reda på. Redan 1912 bildades emellertid de första föreningarna i Sverige. Men det var på 1940-talet som rörelsen tog fart på allvar. På 1950-talet fick Korpen sitt riktigt stora genomslag. På 1990-talet genomgick Korpen en kris. Man hade blivit gammalmodig och hängde inte med när de nya individuella motionsformerna kom. Idag är man mer i takt med tiden igen. Men jag saknar motionsbingon.



Idag har Korpen sin lokal i gamla "Bryggeriet".


När jag var barn hade de sitt kontor i det här huset på Pionjärgatan.

Inga kommentarer: