20 juli 2009

Det är skillnad på att ta order och att ta skit

Att aldrig kunna ta en order
Det finns människor som aldrig kan ta en order, hantera ett direktiv eller genomföra vad någon annan önskar eftersom de har svårt för auktoriteter. Jag har full förståelse för det och om inställningen är genomtänkt är den hedervärd och egentligen ganska sund. Tyvärr är den orealistisk.

Att kunna göra en tjänst och se sin plats i helheten
Det finns sammanhang där man frivilligt bör göra som någon annan säger. Annars skulle samhället rasa samman. Kommunala tjänstemän kan exempelvis inte agera hur som helst, utan ska genomföra det som allmänheten via politikerna har beslutat. Det hörs ju på namnet tjänsteman. Man utför en tjänst, betjänar någon annan, medborgaren, människan (inte skattebetalare som vi ibland så oförskämt reduceras till)

Detsamma gäller förstås många andra typer av organisationer inom olika samhällssfärer, företag och idrottsföreningar. När ett fotbollslag går ut på planen ska förstås varje spelare följa den taktik som ledaren har dragit upp. Man ser sin egen roll i helheten. Samtidigt måste det finnas utrymme för spontanitet och improvisation.

Bra med hierarkier
Jag uppskattar tydliga hierarkier. Ett tag var det inne med så kallade platta organisationer utan tydligt ledarskap, men det fungerar i regel inte eftersom det alltid uppstår informella hierarkier där vissa starka, ofta manipulerande, personlighetstyper tar över. Tydliga hierarkier är ett skydd för den svage som inte orkar skrika sig till en position.

Eftertanke, fri debatt och i otakt
Givetvis ska man inte lyda order utan reflektion och eftertanke. Det finns lägen där det är rätt att inte göra som man blir tillsagd. Det kan handla om att inte gå emot en stark övertygelse, eller att inte bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter. Likaså bör företag och offentliga organisationer alltid uppmuntra fri debatt och medarbetare att lägga fram nya idéer. Det blir farligt om alla ska gå i samma takt och åt samma håll. Det är en fascistisk idé som man inte bör låta slå rot.

Varje företag av rang och varje kommun bör klara av och vara tacksam för att det finns några i organisationen som har åsikter och synpunkter på saker och ting. Det är ofta utvecklande och gynnar organisationen i långa loppet. Det är bara sunt om man går lite i otakt. Mönsterås kommun har väldigt svårt att hantera självständiga tänkande människor i sin organisation och förstå hur de kan vara en tillgång.

Det är skillnad på att ta order och att ta skit
Chefer och överordnade kan alltså ge order eller tala om vad man skall göra, utan att det för den skulle behöver vara kränkande eller nedlåtande gentemot den som skall genomföra den aktuella uppgiften. Bra chefer kan dessutom motivera sina anställda och hjälpa dem att se helheten.

Men så har vi dom som ger order och direktiv nedlåtande i förakt för den som tilltalas. Man märker oftast skillnaden. Maktmänniskor med psykopatiska drag. De kan förpesta en hel organisation. De kan även förpesta vardagslivet. De kan med enkla fraser trycka till vem som helst som de inte tycker lever upp till deras egna übermänniskoideal. Särskilt allvarligt blir det när de trycker till arbetslösa, sjuka, fattiga, hemlösa eller andra som redan befinner sig i en svår sits.

I maktpsykopatens ögon är de bara svaga missanpassade loosers som inte har tagit tag i sina liv. I regel är de också lata. Han kritiserar sällan makt, media eller myndigheter, utan enskilda människor han möter i vardagen. Ta aldrig skit från en sådan. Det är skillnad på att ta order och att ta skit.

4 kommentarer:

Tiagirl sa...

Har skummat lite men inte hittat att du skrivit något om "mina" favoritplatser i Mönsterås och jag tycker det är svårt att hitta något om M-ås här öht om man vill veta något. Ja inte på din blogg utan från Mönsterås i det hela.

Först är det den bunkern som är på andra sidan E22:an(man kommer rakt på den om man köra över kråkebäck över E22:an). Förr var den låst men senaste åren är hänglåset öppet.
Sen så är det Varggropen i Kråkebäck.
Sist dom två gravstenarna som ligger alldeles ensamma ute i skogen om man kör över E22:an frn Ramsåsvägen och direkt upp till höger när man kommmit övre vägen.

Vet du något om dessa platser eller vart jag ska leta om jag vill veta? Nu har jag inte några bilder publicerade mer än från igår när vi var vid bunkern när vi plockade blåbär!! http://tiagirl.nu/foto/ Vecka 30; tisdag.

Tiagirl sa...

Jo på facebook hade jag ju ett album...
http://www.facebook.com/album.php?aid=76848&id=693363802&l=fcb3356f60

Jonny sa...

Tack så mycket för din kommentar! Jag är mycket tacksam för tips! Varken bunkern eller varggropen hade jag pinsamt nog inte ens hört talas om. Jag har ju skrivit om det gamla flygfältet före Ålem, men bunkern ligger alltså mer mot Mönsterås till? Det måste jag kolla upp. Ska kolla dina foton nu, och återkommer när jag vet mer. Mycket spännande!

Jonny sa...

Nu har jag kollat in dina foton. Fantastiskt fina och spännande. Har nog listat ut via din beskrivning var bunkern ligger och tar mig nog en tur dit ikväll. Ska undersöka även varggropen och gravstenarna. Tack ännu en gång för dina tips! Om jag får reda på bakgrundshistorierna hör jag av mig.