10 juli 2009

Mönsterås äldsta biograf


I detta hus låg Mönsterås första biograf kring sekelskiftet 1900. På 1920-talet omvandlades lokalen till gymnastiksal. Numera huserar musikskolan i lokalen.

Mönsterås äldsta biograf
Efter att tidigare ha skrivit om Roxybiografen fortsätter jag idag med Mönsterås äldsta biograf som låg i den gamla gula gymnastikhallen där Musikskolan idag huserar. Jag betvivlar att det såg ut som en klassisk biograf, men filmvisning mot betalning lär det ha varit i alla fall.

Huset byggdes förmodligen i slutet av 1800-talet och skall ha fungerat som samlingslokal och bio tills Nykterhetsföreningens hus Arken stod färdigt 1897 (nuvarande IOGT-NTO-huset där Mönsteråsbion ligger).

Oklart när bion flyttades
Jag ställer mig dock lite frågande till att filmverksamheten skulle ha flyttat över till logen Arken redan 1897. Eftersom begravningen av Oskar II lär ha visats i gamla ”gymnastikhallen” 1907, så får man väl anta att det var där man huvudsakligen visade filmer även in på det nya seklet. Jag skulle gissa att flytten av bion till Arken skedde senare, kanske någon gång mellan 1910 och 1920, absolut senast på 1920-talet när Folkskolan köpte huset som inreddes till gymnastiksal.

Det kan förstås också vara så att även bioverksamheten flyttade över till Arken 1897 eftersom formuleringen i den skrift där jag hittade informationen är svårtolkad. Jag återkommer när jag funnit mer.

Stumfilm med levande musik
Den tidiga stumfilmen presenterades till levande musik eller grammofon. I Mönsterås var det vikarierande kantor Erneberg som spelade piano. Det lär ha hänt ganska ofta att han inte riktigt lyckades anpassa musikstycket till filmen. Vid Oscar II´s begravning lär han exempelvis ha spelat Gladiatorernas ingångsmarsch.

Nästa artikel i biografserien kommer att handla om Mönsteråsbiografen i IOGT-NTO-huset Arken. Men eftersom den kräver lite mer, så kan det dröja lite.

Litteratur: Promenadkartor. Kulturvandringar på egen hand för turister och boende i Mönsterås kommun. Etapp 2 – Mönsterås köping – del 2.

Inga kommentarer: