1 augusti 2009

Hembygdsfest med goda berättare och folkmusik

Hembygdsfest med fint program
I strålande solsken firades idag hembygdsfest i Stranda hembygdsförenings vackra park i Älgerum. Som vanligt bjöds ett utomordentligt fint program för alla åldrar. Festen hade inget angivet tema, men nog tycker jag att ”den goda berättelsen” var något som genomsyrade hela programmet. (Alla bilder nedan blir större om man klickar på dem, men jag var verkligen inte vän med kameran idag.)

Festtåg
Det första som de närmare 300 besökarna fick ta del av var Mönsterås Musikkårs pampiga festtåg från Torget till parken, en parad som har anor sedan 1926.

Välkomsttal


Därefter höll hembygdsföreningens ordförande Per-Olof Carlsson ett välkomsttal där han återgav några minnen från sin uppväxt. Per-Olof uppmanade alla att skriva ner sina minnen; en angelägen vädjan.

Street Jam

Sedan följde bluesrock från gruppen Street Jam. Det var en ny bekantskap för mig, men det lät riktigt bra. I normala fall har de väl sättningen Kalle Jansson, Oskar Fahlström och Ulf Hävermark, och jag tror det var dom som spelade idag.

Peter Danielsson höll föredrag
Sedan var det dags för min gode vän historikern Peter Danielsson att äntra scenen. I år handlade föredraget om 1800-talets Mönsterås. Peter är en fantastisk berättare och lyckades verkligen levandegöra historien.

Peter Danielsson, för dagen iförd hatt och väst.Revelj
Därefter var det dags för mässings-sextetten Revelj som gladde många med sina toner.

Lifvens bjöd på en makalös spelning


Dagen avslutades med gruppen Lifvens som bjöd på en fantastiskt fin spelning, även om de saknade den sedvanliga banjon. Som vanligt blandade de irländska toner med country, svensk folkmusik och humoristiska mellansnack. Efter en fin rytmisk inledning lyfte konserten på allvar när Lifvens sjöng sin klassiker Mjölkbilen. Lifvens sånger har ju ofta den där humoristiska lite burdusa framtoningen, men den som lyssnar noga finner även ett stråk av vemod. Sedan följde en makalös instrumental låt där violinisten verkligen fick briljera. Lifvens överraskade mig genom att även spela Woody Guthries och Mikael Wiehes låt Det här är ditt land, och då fick i alla fall jag gåshud. Allra bäst var nog ändå Balladen om Georg Scott. När Lifvens flera låtar senare avslutade med Waterboys gamla klassiker Fishermans´ blues så var det så makalöst bra att man vill stanna tiden.

Hästar, slöjd och konstutställning
För barnen fanns möjligheter att rida häst, åka häst med vagn eller ta en tur med brandbilen. Slöjdföreningen Månsken fanns också på plats och den konstintresserade kunde beskåda Bengt Johanssons ”Tysklandsutställning”. Även ångbrandssprutan från 1896 demonstrerades.Vi avslutade dagen med att besöka hembygdsföreningens olika hus och utställningar där guiderna mycket entusiastiskt delgav oss sina kunskaper. Jag får tillstå att jag hade glömt hur mycket spännande museet har i sin ägo. Det är verkligen värt ett besök.
Torget i miniatyr är under uppbyggnad.

Inga kommentarer: