14 juli 2009

Råttor orsakade stank i Mönsterås Bostäders hyreshus


Råttor har orsakat stank i Mönsterås Bostäders lägenheter i Mölstad. På bilden syns en död råtta från det aktuella radhuset.
Stanken kom från råttor
Råttor har invaderat ett radhus i Mölstadsområdet. Stanken vid diskbänken visade sig komma från döda råttor som hade tagit sig in via husets gavelutbuktning där rör odylikt ansluts till huslängan. Mönsterås Bostäder hade vid min fotografering ännu inte vidtagit några åtgärder, utan hyresgästen gjorde själv en insats för att sanera råttlort och döda råttor.

Fuskjobb
Detta är inte första gången Mönsteråsbloggen uppmärksammar problem i Mölstadsområdet (klicka på etiketten ”Mönsterås Bostäder nedan så kommer artiklarna fram). Ända sedan renoveringarna för några år sedan har det varit det ena efter det andra. Alla som jag har pratat med genom åren är överens om att PEAB gjorde ett fuskjobb pga den tidspress de tvingades jobba under. Mönsterås Bostäder har därefter inte satt press på PEAB utan endast låtit genomföra hastbesiktningar, där vi hyresgäster inte har fått komma till tals.

Höga hyror och outhyrda lägenheter
Mot den bakgrunden borde hyrorna förstås vara modesta. Så är dock inte fallet. I själva verket har området Mönsterås högsta hyror i relation till husens ålder och kvalitet. Mönsterås Bostäder må inte förundra sig över att området idag har 12 lediga lägenheter (även om alla som har sagt upp sina lägenheter inte har flyttat än), av områdets ca 50-55. Det ligger långt över områdets normalcirkulation, som torde ligga på ca två till tre lediga lägenheter. Nu är alltså ca 20% outhyrda. Det är synd eftersom området annars är väldigt mysigt och trevligt.

Ännu har ingen lyckats förklara för mig vad det var för fel på den gamla allmännyttan då hyresgästerna stod i centrum, inte ekonomin.


Fyllnadsmaterialet måste bytas ut då det är fullt av råttlort.

Inga kommentarer: