14 juli 2009

Dubbelfel av Barometern/OT


Barometern/OT blandade ihop Kalmar och Mönsterås, vilket fick Arbetsförmedlingens chef i Mönsterås att orättvist framstå i negativ dager.

Sommarvikarierna intar lokalredaktionerna
Ibland kan det vara roligt när sommarvikarierna intar lokalredaktionerna. Vissa kommer utifrån och ser bygden med nya friska ögon och vågar riva lite i bröten. Andra är noviser och vågar nästan ingenting. Då handlar det mesta om konstutställningar, udda blomsterrabatter och loppisar.

När det gäller Mönsterås och Barometern/OT har det varit svårt att avgöra om det blev det ena eller det andra i år, även om jag upplever årets vikarie som en i grunden duktig och ganska djärv journalist. En och annan oförutsägbar artikel har det också blivit, men också ett par riktiga bottennapp. Som häromdagen. Nej, artikelns innehåll var angeläget, men det blev lite fel i övrigt.

Blandade ihop Kalmar och Mönsterås
”Jobbsökande stred och vann”, löd rubriken i lördagens tidning. I artikeln kunde vi läsa hur staten hade tvingat arbetsförmedlingen i Mönsterås att anställa Kenneth M Forsberg som jobbcoach. När han först sökte jobbet fick han det inte, men en överklagan hade nu gett honom rätt. I artikeln framställs arbetsförmedlingens chef i Mönsterås i negativ dager. Vi får också veta att en anställd sagts upp i Mönsterås pga bristande kvalifikationer.

Rättelsen blev också fel
Nu var det bara det att Arbetsförmedlingen och dess chef i Mönsterås inte hade något med historien att göra. Allt hade utspelat sig i Kalmar. I måndags kom det in en liten rättelse, där de sista raderna inte hade kommit med genom en redigerarmiss. Dubbelfel med andra ord.


I rättelsen hade de sista raderna fallit bort.
Jag har tidigare skrivit om journalistik, och detta fall belyser en aspekt av det jag tog upp.

Sten i glashus?
Kastar jag nu inte sten i glashus? Är jag själv bättre på källkritik? I början var nog tanken att Mönsteråsbloggen skulle bli en oas för mig, där jag kunde skriva lite mer fritt än vad jag vanligtvis gör när jag skriver akademiska artiklar. Och så har det nog blivit också. En och annan pinsamhet har det väl också blivit. Men de senaste veckorna har jag tänkt till och bestämt mig för att försöka kolla upp allt lite extra, bli bättre på att länka etc. Vi får se om jag lyckas.

8 kommentarer:

Tomas Jonsson sa...

Olycksfall i arbetet kan alltid förekomma. Det som upprör mig mest är dock att proportionerna. Den felaktiga artikeln är stor och dominerande, medan rättelsen är liten och med en rubrik med mindre kontrast. Det är lätt att missa rättelser, som påminner om det finstilta i köpekontrakt.

SvD är bra på rättelser. De har en ansvarig kvalitetsredaktör och varje dag på sidan två en bred spalt med alla rättelser samlade med datum, avdelning, sidnummer, rubrik och rättelsen. Vissa dagar skriver även redaktören krönikor där i samma spalt. Det är föredömligt!

Peppe sa...

Tja !
Sten i gråsten.Skulle jag tro.

Anonym sa...

Vem på Bar-OT är det som du säger följande om: "jag upplever årets vikarie som en i grunden duktig och ganska djärv journalist"

Jonny sa...

Tack för era kommentarer! Eftersom jag här skrev om Mönsteråsvikarien, så är det Anders jag avser. Jag nämnde inga namn i artikeln eftersom vem som helst kan öppna en tidning och kolla. Överhuvudtaget är jag lite osäker och inkonsekvent när det gäller namnpublicering.

Anonym sa...

Det var inte bara barran utan även andra medier, till exempel radion, som angav att det var i Mönsterås det hade hänt så det var nog inte tidningens fel, informationen måste ha byggt på felaktiga uppgifter till media från början då alla hade fel.

Jonny sa...

Flera medier hade tagit upp fallet tidigare i samband med att han överklagade beslutet och det framgick klart att det var Kalmar som avsågs. Det är ju journalistens uppgift att dubbelkolla allting. I det här fallet var det inte svårt att ta reda på vilken ort det gällde. Men jag misstänker att redaktionsstressen tog ut sin rätt. Jag vill inte tro att en erfaren journalist kan slarva så annars.

Anders G Bergquist sa...

Tack för uppmärksamheten om min artikel!
Naturligtvis är det minst sagt pinsamt att lyckas skriva om fel ort. Till mitt försvar kan jag berätta att i såväl arbetsförmedlingens yttrande som i övriga handlingar så står det endast Mönsterås. Detta eftersom den arbetssökande även sökte den tjänsten.
Förmodligen är det därför jag och SR Kalmars reporter gjorde samma misstag.
Extra pinsamt blir det naturligtvis att rättelsen blir kapad. Då var jag dock ledig, så vad som hände med det vet jag inte.
Med vänliga hälsningar

Anders G Bergquist

Jonny sa...

Tack för din kommentar, Anders!

Ovanligt att en journalist svarar så trevligt på kritik. Nu känner jag mig lite taskig som skrev det inlägget. Nå, du har väl varit med ett tag.