3 augusti 2009

Bitter förlust men moralisk seger - Hjältematch av Mönsterås GoIF


Mönsterås förlorade men vann en moralisk seger.

Mönsterås mötte Trekanten
Mönsterås GoIF mötte ikväll suveräna serieledarna Trekanten. Utgångsläget var inte optimalt eftersom Mönsterås kom till spel utan sina två eleganter Niki Audyli och Anton Agebjörn. Allt annat än en förlust hade varit sensationellt. Och så nära det var. Så bittert grymt nära.

Gnälliga Trekanten
Första halvlek började med långbollar åt båda håll. Trekanten försökte förgäves få igång sitt vinnande spel, men lyckades inte på allvar bryta igenom Mönsterås resoluta backlinje som var suverän. Nr 8 Ardi Ajeti hade för dagen lämnat mittfältet och flyttat ner till backen där han skötte sig utmärkt. Trekanten blev allt mer frustrerade och gnälliga.

Konstig straff
I den 27 minuten hamnade Ardi i närkamp med en Trekantenspelare i straffområdet, varpå domaren blåste straff. När började man döma straff för ordinära närkamper? Som att dömas för snatteri när man betalat för sina varor. Men straff blev det och mål också.

GIF tog över
GIF fortsatte dock sitt offensiva spel och bara fyra minuter senare kom Daniel Hjelm fri och satte bollen i mål. 1-1. Mönsterås tog sedan över matchen och kom i många farliga anfall. Ofta var det nummer 9 (för mig okänd, som hade ersatt Oskar Olsson) och nr 7 Hamse som kom i farliga ruscher på kanterna. Det var bara otur att bollarna inte gick i mål eller nådde Hjelm och Wesslund i straffområdet.

Som helhet en mycket bra första halvlek av Mönsterås. De mörka åskmoln som tornade upp sig i väster brydde jag mig inte om.

Varför tog han inte bollen, pappa?
Andra halvlek började ungefär som den första. Trekanten försökte, men fick aldrig igång sitt spel. Mönsterås gjorde en maximal insats utifrån sina förutsättningar. Av någon för mig okänd anledning bytte GIF ut den duktige Hamse mot nr 12 (enligt laguppställningen Fredrik Sandelius). Trekanten tog så sakteliga över mitten. Men GIF stack upp i inte helt ofarliga anfall. Jamal Eliassi sköt ett löst skott lite på måfå, och på något förunderligt sätt så lyckades Trekantens målvakt fumla in bollen. - Varför tog han inte bollen pappa?!, frågade min femåriga dotter. Ja, det kan man undra.

Trekanten lyckas kvittera
2-1 till Mönsterås med drygt 20 minuter kvar att spela. Sensationen var inte långt borta. Mönsterås fortsatte med lite underliga byten. Daniel Hjelm byttes ut mot Daniel Wallin. Vidare bytte man ut nr 13 Bourhan Eliassi mot nr 3 Robert Sjöö. Trekanten tryckte på för kvittering och i den 31 minuten lyckades de forcera in 2-2. En kvart kvar. Åskmolnen i väster kom allt närmare.

Mål trots fem meters offside
Några minuter senare kom matchavgörandet. En Trekantenspelare fick bollen ca fem meter offside, men ingen flagga lyftes, ingen domare blåste i pipan. 2-3 efter en linjedomartabbe som är en av de grövsta jag har sett. En linjedomare kan ta fel när det handlar om någon decimeter, men fem meter…nej det är obegripligt, bittert och förfärligt sorgligt. Jag saknar ord just nu.

Bitter förlust men hjältematch
Mönsterås satsade allt de kunde framåt och Trekanten kunde forcera in ett fjärde mål sista minuten. Men då spelade det ingen roll längre. Den bittraste förlusten i mannaminne var ett faktum. Och ändå inte. Mönsterås grabbar gjorde en hjältematch. Man förlorade inte för att man var sämre än Trekanten. Tvärtom. Mönsterås var bästa laget på plan, även utan sina unga stjärnskott. Att vara moralisk vinnare ger inga tabellpoäng, men hjälteinsatsen kan ingen ta ifrån dem. Nu vet grabbarna att de är bättre än serieledarna Trekanten. Nu ser vi framåt mot nästa seger.

Förtydligande
Jo, jag menar verkligen at Niki och Agebjörn är viktiga för Mönsterås GoIF. Därmed förringar jag inte övriga spelare eller lagdelar. Den svenska avundsjukan gör det säkert inte lätt för spelare som ofta gör mål och hamnar i fokus. Men jag har försökt att belysa alla lagdelar i Mönsterås, ikväll lyfte jag särskilt fram backlinjen och yttermittfältarna. Mot Tvärskog backlinjen. Ibland målgörarna. Nu när Niki och Anton inte var med så vore det ju konstigt om det inte nämndes. Ungefär som om Zlatan och Henke inte skulle spela i en landslagsmatch. Klart det spelar roll.


De mörka molnen i väster låg hela tiden där och lurade.

12 kommentarer:

Anonym sa...

du, jag tror inte att det är bara de två spelarna som gör hela laget utan det är de andra som tar grovjobbet och sedan passar vidare bollen till de två ,som knappt springer fattar inte att du kan skriva sånt:!!!!!

Jonny sa...

Nä, så menade jag inte. Men givetvis spelar det roll om två av lagets viktigaste målgörare är borta. Deras kreativitet framåt ska man inte se ner på. Om du läser min artikel så ser du att jag berömmer hela laget, inte minst backlinjen och yttermittfältarna. I de flesta artiklarn jag skrivit lyfter jag fram spelare från olika lagdelar. I referatet från Tvärskogsmatchen lyfter jag särskilt fram backlinjen exempelvis. Men sedan tycker jag inte det är fel att skriva om målgörarna heller. Men som sagt...jag har alltid varit mån om att belysa hela laget.

Anonym sa...

gif borde ha vunnit den här matchen,det var bättre än dom men domaren förstörde matchen med en straff första halvek som ardi gick in bara i närkamp men jag tyckte att n8&nr10 skötte sig suveränt i backlinjen man såg att man saknade niki och anton men mönsterås visade att det va bättre och förkännade att vinna och hela laget va kanon surt bara att domaren är imott dom.straffen offsidemålen och billig frispark på tredje målet! MVH fans

Bert sa...

Ni är bara dåliga förlorare - vilket gnäll!

Peppe sa...

Tja trekanten vet man aldrig var man har.

Bert sa...

Och då speciellt inte vid ägglossningen!

Jonny sa...

Trekanten och ägglossning...hur hamnade vi där...Bert måste ha lyssnat för mycket på Lifvens historier mellan låtarna och sedan upptäckt att det går att sänka ribban lite till.

Bert sa...

Jonny, du får nog tänka på hur du formulerar dig, du vet i traker som Mönsterås och Hultsfred är ribban alltid på lägsta nivå.
Minsta antydan så ... .

Anonym sa...

domaren gav de segern, riktig surt var det...

Anonym sa...

tjena jonny!jag undrar om du kan filma någon av våra matcher och lägga in på bloggen eller youtube så att man kan se på den skulle vara riktigt kul att se oss själva spela.man kan titta med laget gemensamt bara för att gruppen ska ha så roligt som möjligt och ha kul tillsammans!

Jonny sa...

Hej!
Jag har faktiskt tänkt tanken. Väldigt kul idé. Problemet är att jag bara har en liten ganska taskig kamera. Man kan spela in rörligt med den, men bara några minuter och med ganska grynig bildkvalitet. Om jag hade en riktig videokamera eller motsvarande så skulle det vara enklare. Men jag lovar att undersöka möjligheterna, både med min kamera och om jag kan låna någon annan.

Jonny sa...

Har undersökt möjligheterna med min begränsade kamera. Med den kan jag spela in mellan 26 och 53 minuter beroende på vilket minneskort jag har i. Sedan kan jag lägga upp det på YouTube i flera filer eftersom man bara får lägga upp 10 minuter åt gången. Kvalitén blir lite grynig, men bättre än inget. Om jag lyckas ordna annan kamera så kan det förstås bli bättre. Något ska det väl kunna bli i alla fall.