3 augusti 2009

Var det verkligen folktomt på hembygdsfesten, Östran?

Var det folktomt eller var det många?
”Festligt men folktomt”, är Östrans rubrik angående lördagens hembygdsfest i Mönsterås. Vidare kan vi i artikeln läsa att ”Det känns som att det är otroligt lite folk i år”.

I Barometern/OT får vi däremot veta att ”Solen sken och en strid ström av människor löste entré till hembygdsfesten. Redan vid 13-tiden hade runt 250 personer löst entré.” Eller som det står i pappersupplagan: ”Vädret i lördags bidrog säkert till att så många löste entré till hembygdsfesten”.

Vem har rätt?
Vilken tidning har nu rätt? Var det folktomt eller var det en publikframgång? Östran har definitvt mest fel och far med direkt osanning. När jag gick runt och räknade lite inför mitt bloggreportage hamnade jag på ca 300 besökande och då tog jag nog till i underkant. Det strömmade in fler och fler under eftermiddagen. Sedan kan man förstås i ett historiskt perspektiv påstå att det är lite eftersom hembygdsfesterna förr i tiden samlade fler. Och visst borde väl fler mönsteråsare ha lockats av det fina programmet. Men jämfört med förra året så var det ändå en framgång.

Runt 300 personer är nog vad man får räkna med en solig sommardag när många kanske tar sista chansen att bada. Dessutom pågick rally i bygdens skogar och är det något mönsteråsare gillar så är det motorer och att köra fort.

Journalisterna är inte på plats - det är förklaringen
Vad är då förklaringen till tidningarnas konstiga rubriker och underliga små artiklar om hembygdsfesten. Det beror på att journalisterna inte är med på festen. Jo, journalisten dyker upp lite som gubben/gumman i lådan under festens början, för att efter 15 minuter lämna festligheterna för redaktionen eller ett annat jobb. Man åker alltså dit, tar några bilder på något iögonfallande, snackar med någon, tar ett programblad som man sedan utgår ifrån när man skriver artikeln. Så går det till. Jag såg det själv. Mönsteråsbloggen stannade hela festen och artikeln handlade därför om hela festen.

5 kommentarer:

Bert sa...

Inte för att jag var där, men nog låter 300 inträdesbetalande personer som att evenemanget närmast är att betrakta som ett fiasko.
På Durspelstämman i Ankarsrum var det ca 4000 besökande.
Anledningen till det ringa antalet besökande på hembyggdsfesten i Mönsterås står nog att finna i inträdesavgiften - som känt är så är mönsteråsaren generellt en snål dj... .

Naturligtvis ska en hembyggdsfest vara gratis för dess komuninevånarne - men vad annat förvänta sig i en kommun där krämarmentalitet är en dygd.

Jonny sa...

Jag är ju inte särskilt aktiv i hembygdsföreningen, men jag fick intrycket att ledningen verkade relativt nöjd. Förra året hade det väl varit 30 personer. Men visst - föreningen är en av länets mest framgångsrika med närmare 1000 medlemmar, vilket kanske inte riktigt återspeglar sig på sommarfesterna.

Bert sa...

1000 medlemmar i Mönsterås Hembygdsförening - det låter skumt!

Är det så att föreningen ifråga får kommunalt eller statligt bidrag per medlem. Kom att tänka på de politiska ungdomsförbunden och deras bedrägligt påhittade medlemsantal som avslöjades för några år sedan.
Kan det vara en liknande bedrägerihärva på G vad det gäller Mönsterås hembygdsförenings medlemsantal?

Jonny sa...

Jag tror uppriktigt sagt inte det. Däremot har man genom åren varit duktiga på att värva passiva medlemmar. Jag får ju föreningens ekonomiska rapporter varje år, men har glömt om de får bidrag per medlem. Ska kolla upp det. Det är ju lite intressant.

Bert sa...

Väldigt intressant om det är så. Och är det så är det säkert fler föreningar av samma art som fiskat på förbjudna vatten.