4 augusti 2009

Mönsterås GoIF har 25 väldigt duktiga spelare - och så två cirkusartister

Är det känsligt?
Lek med tanken att varken Zlatan eller Henke skulle kunna spela en viktig match i landslaget. Nog skulle journalisterna skriva om det, och de flesta skulle tycka att det vore ett allvarligt avbräck, trots goda alternativ. Är det mer känsligt att skriva att Mönsterås GoIF är försvagat när varken Niki eller Anton spelar, som igår? Ja, jag tror det. Det bryter mot rådande ideal att lyfta fram enskilda spelare som viktigare än andra.

Överskattade jag Nikis och Antons betydelse?
Många tycker nog att jag överskattade Nikis och Antons betydelse för Mönsterås möjligheter till framgång mot Trekanten. Men se det gjorde jag inte. Ersättarna var mycket duktiga, men jag tror Mönsterås hade kunnat göra ytterligare ett par mål med dem på planen. De har båda den där oberäkneliga kreativiteten som gör att de kan avgöra matcher på egen hand eftersom inget markeringsspel biter på dem. Jag är övertygad om att både Niki och Anton kan nå väldigt långt om de får vara friska och inte hålls tillbaka av genuin svensk avundsjuka.

Kollektivet föder försynta stjärnor
I Sverige har man alltid framhållit lagmaskinen, kollektivet. Ibland har det drivits så långt att stjärnor som avgjort matcher på egen hand ändå står och stammar lite försynt efter matchen och säger något i stil med att: - Det är inte min förtjänst att vi vann idag. Hela laget gjorde en bra match. Henke Larsson är expert på det och har därför blivit mer älskad än den mer kaxige Zlatan.

Hur har det kunnat bli så? Att lag med uppenbara stjärnor ändå beskrivs som en gråtjock opersonlig massa? Sverige har en lång tradition av kollektiva gemenskaper, alltifrån byalaget till föreningar och kollektiva ideal i det gamla folkhemmet. Det var i mångt och mycket fina ideal, men när det kombinerades med jantelagen så blev det lätt så att enskilda individer trycktes ner.

Laget betonas in absurdum
Ändå fick Sverige sina stjärnor – Ingo, Ingemar Stenmark och Björn Borg. Men det var liksom folkhemmet som hade fostrat dem. Därför kunde de accepteras. Även elitfotbollen har fått lära sig att acceptera stjärnorna. Värre är det i de lägre divisionerna. Även om det har blivit bättre så har många lag fortfarande svårt för balansen mellan kollektivet och individen. Laget betonas in absurdum. Lagkänslan är hotad så fort någon glänser mer än någon annan. Inte minst på en gammal bruksort som Mönsterås där jantelagen är ingjuten i generna och där det utgår mobbningsorder så fort någon skiljer sig från mängden. Men om folk visste vilka bollkonstnärer vi har skulle publiksiffran tredubblas.

Låt dem nu få vara cirkusartister
Hur är det då med Niki och Anton? Man behöver inte kunna mycket om fotboll för att inse att de är Mönsterås GoIFs stjärnskott. Låt vara omogna och med mycket att lära. De är inte ens planens viktigaste spelare. Det är Wesslund som med sin erfarenhet och blick för spelet ger laget stabilitet och trygghet. Men herregud, de är cirkusartister som trollar med bollen. Det är bara att hoppas att föreningen och laget som kollektiv låter dem vara det och inte pressar in dem i en grå lagmaskin. Sådant brukar svenska tränare med Lagerbäck som förebild vara duktiga på. Därför är jag glad att GoIF har en tränare som förefaller kombinera en stark lagkänsla med utrymme för individuella prestationer.

Målgörarna får ofta rubrikerna
För det krävs mognad och ödmjukhet från de andra att låta andra glänsa och stå i rampljuset. Inte minst från dem som år ut och år in gör grovjobbet utan att få hamna i rampljuset. För trots att alla lagdelar är lika viktiga, så kommer duktiga målgörare och dribbellirare alltid att hamna i centrum. Jag har på bloggen lyft fram olika lagdelar i olika matcher. Mot Tvärskog lyfte jag fram den perfekta backinsatsen. Igår nämnde jag backarna igen och yttermittfältarna. Andra gånger har jag prisat Niki, Anton och Wesslund. Personligen njuter jag ungefär lika mycket när Jalal Eliassi gör tio klockrena brytningar under en match som när Niki dribblar bort tre spelare och sätter den i krysset. Ändå är det Niki som kommer att få rubrikerna.

Varför skall det vara så himla svårt att erkänna att Mönsterås har 25 väldigt duktiga spelare – och så två cirkuskonstnärer, två eleganter, två blivande landslagsspelare.

17 kommentarer:

Anonym sa...

men om du säger att det är som att svenska landslaget spelar utan henke och zlatan hur blir det då om landslaget spelar utan linderoth och svensson?; jo inget arbete gjort.det blir som gif utan innermittar om det er så du menar!!

Jonny sa...

Jo, det kan man väl säga. Men igår handlade det ju om Anton och Niki. Det kanske var fler borta som jag inte känner till. Niki och Anton är väl svåra att ersätta vad gäller kreativitet. Hur det är på andra positioner i laget är jag inte så insatt i. Men jag blir alltid nervös när man behöver ändra i backlinjen. Innermittfältarna får nog inte så mycket uppmärksamhet för sitt slit. Var inte det Ako och Jamal igår? Om nr 17 (Ako enligt laguppställningen) skrev jag igår i mitt block "bra, arbetar hårt". Om Jamal har jag också skrivit "bra arbetsinsats + mål). Sedan kommer tyvärr inte allt med i referatet. Det skulle bli för långt. Jag försöker ännu lära mig Mönsterås. Det är ett helt nytt lag sedan jag hängde med på allvar senaste gången för några år sedan. Tipsa mig gärna om spelarinsatser som jag missar eller inte uppmärksammar.

Anonym sa...

kan man väl inte, fotboll är ett lagspel vad vore de två utan de andra,jo de skulle aldrig ha fått bollar eller något annat!!!!

Jonny sa...

Jag har skrivit att alla lagdelar är lika viktiga. Igår saknades två målgörare som jag anser är svårersättliga eftersom de har unik talang. När det sedan gäller andra positioner i GIF så kan jag för lite än om laget för att uttala mig om det. Om det finns flera ungefär likvärdiga innermittfältare så är det kanske inte så farligt om en är borta. Men om en innermittfältare som är extra bra är borta så blir det förstås problem. Vissa positioner är lättare att hitta ersättare till än andra, men det varierar förstås från lag till lag.

Ja, fotboll är ett lagspel, men består också av individer där vissa är bättre än andra och vissa lättare att ersätta än andra.

Jonny sa...

Jag ska uttrycka mig kort: Alla lagdelar är lika viktiga, men har olika uppgifter. Alla är beroende av varandra. Men vissa väldigt duktiga spelare är mer svårersättliga än andra. Igår gällde det Anton och Niki.

Anonym sa...

tack jonny jag håller med dig allt som du har skrivit om trekanten matchen ..Jalal ELiassi

Anonym sa...

varför en chafsa omdetta varför denna avunsjuka.. kämpa på o vinn matcher.. ni vinner ju inte guld för ni står med här.. o om ni vill stå med för att ni är avundsjuka säg de istället.. säg jag heter så o så o jag är bäst skriv om mig.. lägg ner det här chafset..jag tkr det är roligt att du skriver o mönsterås goifs matcher men som du ser bli man inte alltid uppskattad för sitt jobb. för finns alltid många som tkr dom är bättre
än alla andra o ska finnas med överallt..tack..

Jonny sa...

Tack för ditt besök här Jalal! Tack till er andra också, såväl meningsmotståndare som medhållare!

Wesslund sa...

Först och främst, bra skrivet Jonny.

Min uppfattning är att inget lag står och faller med en eller två spelare. Visst, vi tappade den spetskompetens de spelarna bidrar med normalt, men jag vill hävda att vi gjorde en av våra bästa kämpainsatser under hela säsongen, och hade det inte varit för dessa skrattretande domare hade vi mycket väl kunnat gå av planen med tre poäng. Vi fick en annan balans i laget och vi bevisade att vi kan hota det bästa laget i serien även utan dom två bästa målskyttarna i laget så här långt...

Jonny sa...

Wesslund: Nej, det var ju intressant att se hur bra det blev. Det förnekar jag absolut inte. Deras frånvaro lockade fram andra kvaliteter eller sidor av laget, eller hur man nu ska uttrycka det. Det är det jag kallar "hjältematch".

Anonym sa...

riktigt bra skrivet av dej jonny.
men synd att domare ska förstöra!!
Nr10 idris!

Anonym sa...

bra skrivet wesslund.. men som tex mot hossmo då vi hade samma förusättingar.gör vi med en kämparinsats.men då har vi allt folk o lyckas hålla rent..

Anonym sa...

hej jonny bra skrivet om matchen mot trekanten vi skulle ha vunnit med synd att det blev som det blev,men om det där 25 bra spelare och två stjärnor jag fattar precis vad du menar dom är dukitga båda anton och niki men alla spelar inte på samma postion så man kan inte gemföra varanda och ingen är avundsjuk på dom vi va lika bra som anton när vi 15år till med och bättre alla nästan vi 92or spelade då i fyran men anton har lyckats bra och vi önskar han lycka till,men det vi stör på er att man ska inte bara kolla hur många mål dom gör,vem gör pass till dom?vem tar grovjobbet?vem tar allt i backlinjen? det ska man också kolla.och niki ingen är avundsjuk på dig du uppskattas lika mycke som alla andra gör när du gör nåt bra,men fotboll är lagspel och varje lag har spelare som är bra på nåt nån kanske är bra på att spela back,göra mål,frispark mm.men alla måste behandlas lika tycker jag och berömmas för det dom har gjort,och det tycker jag du har gjort bra jonny,men om det ska vara stjärnor för dom kan dribbla göra mål då måste dom vi andra vara proffs för vi kan passa och ta grovjobbet hem::D det blev för mycke men tack:D MVH nr8 ARDI
tagga till påryd nu grabbar;) det bara 3p som gäller:D

Jonny sa...

Tack Ardi! Och grattis till en fantastiskt fin insats på backen mot Trekanten! Jag försöker som sagt lyfta fram varje lagdel så gott jag kan. Den här gången var det ju just två av "målgörarna" som fattades. Nu fanns det ju mycket bra ersättare, men med en något annan kvalitetsprofil. I media brukar man nästan alltid skriva 90% om målgörarna. Jag skriver inte på det sättet, men det har ni nog redan märkt. Däremot anser jag att Niki och Anton har vissa kreativa kvaliteter framåt som man sällan ser. Lycka nu till mot Påryd!

Anonym sa...

tjena jonny!jag undrar om du kan filma någon av våra matcher och lägga in på bloggen eller youtube så att man kan se på den skulle vara riktigt kul att se oss själva spela.man kan titta med laget gemensamt bara för att gruppen ska ha så roligt som möjligt och ha kul tillsammans!

Jonny sa...

Hej!
Jag har faktiskt tänkt tanken. Väldigt kul idé. Problemet är att jag bara har en liten ganska taskig kamera. Man kan spela in rörligt med den, men bara några minuter och med ganska grynig bildkvalitet. Om jag hade en riktig videokamera eller motsvarande så skulle det vara enklare. Men jag lovar att undersöka möjligheterna, både med min kamera och om jag kan låna någon annan.

Jonny sa...

Har undersökt möjligheterna med min begränsade kamera. Med den kan jag spela in mellan 26 och 53 minuter beroende på vilket minneskort jag har i. Sedan kan jag lägga upp det på YouTube i flera filer eftersom man bara får lägga upp 10 minuter åt gången. Kvalitén blir lite grynig, men bättre än inget. Om jag lyckas ordna annan kamera så kan det förstås bli bättre. Något ska det väl kunna bli i alla fall.