16 augusti 2009

Fotbollstränaren - mycket mer än en lärare

Gårdagens byten fick mig att fundera på tränarens uppgifter
Gårdagens fotbollsmatch gav mig anledning att fundera lite på tränarens funktion i ett lag. Igår gjordes nämligen många byten som gav mig huvudbry. I andra halvlek sattes både Wesslund och Agebjörn på bänken (Agebjörn återkom senare på backposition). Ja, de hade kanske inte gjort sina bästa halvlekar i livet, men ändå…Och varför byttes Idris ut i första för att sedan återkomma i andra? Varför fick inte Niki spela från start? Frågorna var många och, för den fotbollsintresserade, berättigade.

Nu var det kanske egentligen inte bytena eller uttagningen i sig som gjorde mig fundersam. Tränaren är ju den som känner laget bäst och han hade säkert goda skäl. Nej, det var mängden byten som gav ett osäkert intryck på mig och fick mig att undra om här verkligen arbetades utifrån en långsiktig spelstrategi. Men så slog det mig – att våga göra många byten kanske i själva verket är en genomtänkt strategi. Bättre att byta spelare än att byta spelsätt. Hur som helst – jag började fundera på tränarens olika uppgifter.

En tränare är mer än en fotbollsexpert
När man tittar på Internetsidor för fotbollstränare så handlar tipsen till 90% om fotbollsövningar. Man kan undra varför eftersom en tränare är så mycket mer än lärare i fotbollens teknikaliteter. En tränare är ju också ledare med allt vad det kräver. Han skall ha en utvecklad känsla för gruppdynamik, hitta en balans mellan laget och individen, vara tydlig och rättvis, ha en fostrande funktion, ta ut laget, vara aktiv coach under match, vara trevlig gentemot media etc.

Resultatmål och utvecklingsmål
Att vara tränare innebär alltså inte bara att lära ut fotbollskunskap och att ta ut bästa laget till match. Om laget är ungt så kan man inte bara ha resultatmål. Kanske är utvecklingsmål minst lika viktiga. Lek med tanken att ett lag har som resultatmål att komma etta eller tvåa i tabellen, men kommer fyra. Ändå kanske laget har utvecklats mycket under säsongen, så att man ändå kan vara nöjd med helheten.

Fostran
Och om utvecklingsmålet är viktigt så blir den fostrande funktionen också central. Ska exempelvis en väldigt duktig spelare som egentligen platsar i laget tas ut till match om han har slarvat med träningen? (Jag menar förstås inte att någon slarvar med träningen i Mönsterås, utan ställer frågan rent teoretiskt). Som jag ser det är det orimligt. Man måste ha vissa grundläggande regler som gäller disciplin, uppträdande, kamratskap och lojalitet.

Laget och individen
Varje bra forward har ett stort ego, läste jag någonstans. Det kan säkert stämma. Hur får man ordning på ett lag med många individualister? I Sverige har vi alltid betonat laget, kollektivet. Ibland så mycket att det har hämmat färgstarka spelare. Tränaren Hans Backe sa en gång följande kloka ord:

Där finns ett annat sätt att tänka i andra länder. Man talar inte om millimeterrättvisa på samma sätt som i Sverige. Man är medvetna om att alla inte kan jobba lika hårt i ett lag. Här hemma vill man att alla ska göra lika mycket. Vilket kan verka hämnade på vissa individer… Ja, vi har ju alltid haft superbra kollektiv men borde fundera på om alla spelare ska göra samma jobb. Alla har inte samma förutsättningar. Vi borde kunna släppa lite på det och låta spelare som kan avgöra matcherna få lite större frihet.

Där har tränaren också en delikat uppgift som kräver mycket psykologi och mod.
När man inser vilket stort jobb en tränare har, så tror jag man tänker sig för en extra gång innan man gnäller för mycket.

4 kommentarer:

Björn Olsson sa...

Tränarens roll är utsatt, bara resultat räknas. Hur resultat uppnås kan genomföras på olika sätt.
Viktigt att tränaren håller en konsekvent linje och samtidigt förklarar för spelarna varför det ser ut som det gör. Det finns inga bättre experter än vi som är vid sidan av planen. Vi tycker en massa som vi aldrig behöver ta ansvar för.
T ex gårdagsmatchen för Mönsterås del.
Jag tyckte själv att deras mål föregicks av ett rejält misstag av en Mönsterås spelare, lite högre upp på plan, som ledde fram till målet. Viss osäkerhet i försvaret vid inlägget (och andra inlägg). Självklart nämner jag inte den spelare som jag tycker ligger bakom Torsås mål.
Själv blev jag väldigt överaskad av att den spelaren inte blev utbytt redan i första halvlek, och dessutom fick spela hela matchen, när andra spelare blev utbytta. Men det är min åsikt och som sagt behöver jag inte ta ansvar för min åsikt.
Färgad av att ha varit ungdomsledare i många år så tycker jag att man skulle byta ännu mer än vad som gjordes i går. Gärna byhten redan i första halvlrk. Låt folk få jobba så mycket som forward och yttermittfältare att man är helt slut efter 20-25 minuter och sen in med friskt folk.
Väldigt jobbigt för motståndarna att det alltid kommer in utvilat folk som jobbar stenhårt.
Torsås som exempel, bytte mer redan i första halvlek än Mönsterås.
Däremot, många byten i backlinjen tror jag kan skapa oro och osäkerhet.
Det känns som att man ibland inte litar på det folk man har på avbytarbänken då man får väldigt lite speltid.
Jag kan dock inte klaga på matchningen av Mönsterås genom serien, då man presterat betydligt bättre resultat än vad jag vågat hoppas på.
En eloge till tränaren.

Jonny sa...

Tack för din kommentar Björn!

Jo, jag noterade också att han fick spela hela matchen, men jag skrev inget om det. Tyckte lite synd om grabben.

Jo, vi på läktaren vet ju alltid "bäst". Samtidigt tycker jag det är lite av charmen. Publiken ska ha åsikter. Däremot har jag under året lärt mig att bli mer försiktig i vad jag skriver om tränare, även de gånger jag har frågetecken.

Jag vidhåller att utvecklingsmål borde vägas in. Särskilt när ett lag har låg medelålder.

Jag erkänner att jag var mkt tveksam till GIF´s tränare vid säsongens början efetrsom han var med när GIF började åka nedåt i seriesystemet. Men jag gillar honom och hans stil. Resultaten har ju också varit bra.

Jonny sa...

Tillägg: Däremot skall tränaren inte bry sig om vad såna som jag tycker. Han måste följa sin linje. Likaså ska ju spelarna följa tränaren och inte tyckarna. Många uppskattar att jag skriver om laget och matcherna. Samtidigt kan jag ibland vara lite rädd för att jag med mina åsikter och tyckanden påverkar spelarna. Det vore olyckligt.

Björn Olsson sa...

Häller med dig
Tränaren ska inte bry sig om vad jag tycker.
Däremot tycker jag definitivt att du ska fortsätta att skriva om matcherna. Tycker att du gör ett fantastiskt jobb.
Håller också med dig att lite av charmen är att "vi" tycker en massa om taktik mm.
Roligt att höra ndras kommentarer, men jag är säker på att min akommentarer är lika "tokiga".
Ps Håller också med dig om att kommunalråd inte bör sitta för länge, max tv till tre perioder. DS