31 augusti 2009

Ishockey vid Pataholm och Tålebo


Vid den här rinken utanför Pataholm lär det ha spelats ishockey en gång i tiden.

Två utomhusrinkar
Visste ni att det har spelats ishockey i Mönsterås Kommun? Jag hade en liten aning eftersom jag har sett två utomhusrinkar.

Vid Pataholm
Den ena utomhusrinken för ishockey ligger några hundra meter från Pataholms köping utmed vägen mot Ålem. Den förefaller vara i, om inte gott, så i alla fall hyfsat skick. Lampor och målburar finns kvar och får mig att tro att det kanske bedrivs någon form av verksamhet kalla vintrar, men det vet jag inget om.

Tyvärr hittar jag ingen information om platsen just nu. Men jag har ett svagt minne att det en gång fanns ett riktigt ishockeylag som spelade här. Tyvärr minns jag inte vad laget hette, men om jag inte minns helt fel deltog laget till och med i seriespel några år. Kanske någon i läsekretsen vet mer. Det är i alla fall fantastiskt kul att uterinken finns kvar. Det måste vara en riktig raritet i södra Sverige.


Målburar och lampor finns kvar vid rinken som kanske används än idag.

Norrbacken vid Tålebo
Den andra uthusrinken är borta sedan 25-30 år, men jag minns den från min barndom. Den låg vid Norrbacken strax före Tålebo. Det var Tålebo Sportklubb som på 1960- och 70-talen bedrev ishockeyverksamhet. Rinken försvann någon gång på 1980-talet. Huruvida man deltog i seriespel är för mig ännu oklart. Mina minnesbilder av rinken är ganska vaga, men jag tror den låg till höger om den gamla fabriksbyggnaden.


Till höger om fabrikshuset tror jag att hockeyrinken låg, men jag kan minnas fel.
Här en vy från andra hållet. Om rinken låg där jag tror så är den helt igenväxt.


Bakom fabriksbyggnaden hittade jag det här gamla bilskelettet.

Litteratur
Edman, Björn - Tålebo

10 kommentarer:

Björn Olsson sa...

En gång i tiden fanns det en hockeyrink på "mudden". Inget seriespel där så klart.
Rinken flyttades sedan ner till Idrottsplatsen, bakom ena läktaren där det numera är en tennisbana.
Jag tror att man fick minska ner på hockeyrinken för att få plats på idrottsplatsen.
Korpen arrangerade hockey-bockey serier där.

Jonny sa...

Tack Björn! Mycket intressant! Jag har aldrig riktigt förstått exakt var fotbollsplanen (och uppenbarligen även en rink) låg i hamnområdet.

Träffade förresten min kusins far, Roland, från Ruda i helgen. Han var målvakt i Ruda från slutet av 1940-talet och en bit in på 50-talet. Han kände mycket väl till din far Roland, Jerry, Curt Sundlöf mfl från Mönsterås. Han hade spelat matcher på gamla Mudden innan Idrottsparken byggdes.

Jonny sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Visst spelades det hockey i Pataholm. Bland annat var det match mot Diö GoIF (numera Diö Hockey). Svärfar var där och jag kan ge dig mera information om vem i Mönsterås som vet mera om detta med hockey (vill inte lägga ut hans namn här) i Pataholm.

/Från en före detta Mönsteråsbo (utflyttad sedan många år)

Jonny sa...

Hej! Det var verkligen intressant! Är tacksam om du vill mejla mig på joni7229@passagen.se

bokeh sa...

Hej!

Jag är nästan helt säker på att rinken i Tålebo låg till vänster om den gamla fabriken - det är en helt övervuxen fördjupning i skogen där.

Men, jag kan ha fel. Minnesbilderna är inte helt klara.

Mvh
Jens

Jonny sa...

Tack Jens! Jag får ta mig en tur dit igen vid tillfälle.

Bybo sa...

Hej!

Ishockeyrinken som finns i Pataholm är den som fanns i Tålebo. Den flyttades till Pataholm på 80-talet. Rinken fanns mellan fabriksbyggnaden och diket som går under vägen, alltså vänster om fabriken. Där rinken fanns växer nu björk och tall.

/Tålebo-bo

Jonny sa...

TAck för den intressanta informationen!

Anders Wijkman sa...

Jo visst fanns det en hockeyrink i Tålebo! Sommaren 1970 var vi 15-20 killar som högg träd i skogen öster om Norrbacken. Det fanns en skogsallmänning sedan krigsåren Vi gick till samtliga markägare i byn med en lista och det mest fantastiska var att alla markägare skrev på listan! Sedan drog byggarbetet i gång! Överblivet virke sålde vi till Gunnarströms sågverk och på så sätt fick vi pengar till Tålebo SK:s kassa. vi byggde ett pumphus, med hjälp av Oskar "Göken" Olsson, som gick med en slagruta och visade var vi skulle gräva efter vatten! Det mest fantastiska var att vi hittade en åder efter att ha grävt 2,50 meter.*Oskar sade att mellan 2-2,5 meter har ni vatten pojkar!
Tålebo Sk var ansvariga för Mönsteråskorpens hockey-bockey turneringar. Någon hockey bedrevs inte.Däremot spelades bordtennis i Centrumhuset i Blomstermåla.

Själv var jag ordförande i föreningen i några år fram till 1977, då jag flyttade till Oskarshamn på grund av mitt arbete. Men jag kommer i håg alla killar i byn och det var en mycket god sammanhållning bland oss grabbar. Vem minns inte Challe,Hövven,Åhlin,Kluckarn,Stickan Augustsson, Sevald m.fl.det var en härlig tid på rinken i Tålebo!

Vid pennan
Anders Wijkman