20 september 2009

Biskop Bertil Gärtner - skarpsinnig teolog som kämpade mot orättvisor och älskade fotboll


Kvinnlig präst skriver om Bertil Gärtner
Biskop (eller pensionerad kyrkans tjänare, som han själv kallade sig på sin blogg) Bertil Gärtner har idag avlidit 84 år gammal. Så sent som igår skrev han ett blogginlägg. När media nu nämner detta så är det skamligt nog hans motstånd mot kvinnliga präster som behandlas. Det är kränkande mot Bertil Gärtner. Den som kan något om hans livsgärning skulle knappast ta fasta på det, utan helt andra saker. Desto roligare att kunna länka till vad en kvinnlig präst skriver om Bertil Gärtner. Heder åt henne. Läs även denna blogg som suveränt sammanfattar vad jag tror många känner.

Bertil Gärtner - skarpsinnig teolog som kämpade mot orättvisor och älskade fotboll
Bertil Gärtner var en av de mest betydelsefulla kristna ledarna Sverige har skådat i modern tid och gjorde en stor insats för att ena Svenska kyrkans bibel- och bekännelsetrogna grupper, men respekterad långt utanför gruppen av meningsfränder. Han lyckades förena skarp teologisk klarsyn med en genuin kamp för människor i "tredje världen" mot orättvisor. Gärtner var teologiskt konservativ (men ändå karismatiker), men inte "högerkristen". Bertil var aldrig snobbig, utan en varm människa med härlig göteborgshumor. Att han dessutom var en stor vän av fotboll, i synnerhet IFK Göteborg, förminskar förstås inte min positiva bild av Gärtner.

Avslutningsvis: Bertil Gärtner fick en gång ett pris med följande motivering: ”För modet att stå ensam. För styrkan att stå emot. För viljan att stå kvar.” Jag gillar det.

Inga kommentarer: