1 september 2009

Chatrine Pålsson Ahlgren slutar i riksdagen

Lämnar riksdagen efter 18 år
Kristdemokraternas riksdagsledamot Chatrine Pålsson Ahlgren låter meddela att hon lämnar riksdagen i höst efter 18 år (läs här och här). Eftersom Chatrine kommer från Mönsterås Kommun är det förstås på sin plats med en kommentar.

Det är bra att hon avgår
Det är bra att Chatrine avgår. 18 år är en väldigt lång tid och riksdagsarbete mer krävande än vad gemene man förmodligen kan tänka sig. Dessutom är det inte bra för demokratin att uppta en riksdagsplats för länge. Frågan är bara hur ersättaren Anders Andersson skall orka eftersom han uppenbarligen har haft stora problem med hjärtat.

Fokus på familjen och sociala frågor
Hur ska man då bedöma Chatrines insatser, oberoende av vad man tycker om KD´s politik? För det första får man väl konstatera att det är imponerande att ha hållit sig kvar så pass länge i KD-toppen mot bakgrund av att hon alltid har tillhört partiets något mer konservativa sida med tydligt fokus på familjen och sociala frågor.

Jag fick ett partiprogram istället för ett personligt svar
KD har ju annars gjort sig av med de öppet konservativa abortmotståndarna de senaste årtiondena. Men Chatrine har skickligt parerat genom att anpassa sig till partilinjen i abortfrågan, samtidigt som hon har behållit fokus på familjefrågor.

När jag vid ett tillfälle mejlade henne och frågade vad hon ansåg om aborter, så fick jag partiets familjepolitiska program i brevlådan istället för ett eget svar. Jag minns än hur besviken jag blev och hur fegt jag tyckte det var.

Chatrine gled med i partiets liberala utveckling, men lyckades på något förunderligt sätt ändå bevara en viss konservativ framtoning. Jag minns hur hon för 15-20 år sedan var med i Sievert Öholms debattprogram och förklarade varför hon ville ha en striktare abortlagstiftning. 15 år senare försvarade hon lika övertygad partiets totala omsvängning i abortfrågan. Detta trollerinummer imponerade inte på mig.

Vardagsnära människa med genuin känsla för människors levnadsvillkor
Chatrines främsta betydelse som politiker var som jag ser det att hon aldrig förlorade kontakten med medborgarna och vardagslivet. Chatrine har alltid varit väldigt trevlig, gjorde insatser i vardagslivet och hade alltid en genuin känsla för människors levnadsvillkor. Hon jobbade ofta inom vården när hon var ledig från riksdagsarbetet, hon serverade kaffe i kyrkan, hon ställde upp. För mig är det som denna vardagsnära människa hon betydde mest. Visserligen tvekade hon inte att visa upp sitt vardagsengagemang för media, men det var ändå äkta.

På något sätt borde förstås samhället ta tillvara Chatrines erfarenhet, även om hon inte helt släpper sina lokala uppdrag. Men det verkar som om hon nu vill ge sina krafter till familjen. Det får man i så fall ha förståelse för.

Det var klokt att avgå efter 18 år i riksdagen. Flera politiker borde dra lärdom av detta.

Inga kommentarer: