16 september 2009

Felix Hamrin - statsminister, född i Mönsterås


Felix Hamrin - född i Mönsterås och sedermera svensk statsminister under 50 dagar 1932.
Felix Hamrin - statsminister född i Mönsterås
Riksdagsmannen och psalmförfattaren Carl Boberg i all ära, men Mönsterås har faktiskt fostrat en statsminister - Felix Hamrin. Men om kommunalrådet Roland Åkesson snart har slagit rekord genom att sitta länge som kommunalråd, så slog Hamrin ett annat rekord; Felix Hamrin är den statsminister som suttit kortast tid på posten - 50 dagar 6 aug till 24 sep 1932. Och det var inget personligt misslyckande som tog honom bort från posten, utan en valförlust.

Lång politisk bana
Felix Hamrin föddes den 14 januari 1875 i Mönsterås och dog den 27 november 1937 i Jönköping. Däremellan hann Hamrin med väldigt mycket - men är kanske mest känd för sin politiska bana inkluderandes bland annat handelsminister, finansminister, partiledare för Frisinnade Folkpartiet och sedermera det återförenade Folkpartiet. Han var också landshövding i Jönköping. Och statsminister.

Tyckte det var dags att skriva några korta rader om Felix som nog är ganska så bortglömd i Mönsterås. Är man varken sosse eller centerpartist så brukar glömskan bli ens öde.

Inga kommentarer: