16 september 2009

Skattepengar finansierar Centerstyrd politikerutbildning i Mönsterås?

Ny politikerutbildning i Mönsterås
Centerpartiet skall tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan anordna en politikerkurs i Mönsterås. Där ska man få lära sig vad det innebär att vara fritidspolitiker och hur demokratin fungerar i Mönsterås. Kursledare blir bland andra kommunalrådet Roland Åkesson. Allt enligt Barometern/OT (jag kan dock inte hitta kursen på Studieförbundets hemsida). Det låter ju bra på ett sätt...folk vet överlag väldigt lite om hur det är att vara fritidspolitiker...men jag har ett par viktiga invändningar.

Centerpartiets version av demokrati
Är det bara jag som får lite Sovjetvibbar? En politikerutbildning där bara ett parti bidrar – nej det blir helt fel! Då får ju deltagarna bara Centerpartiets version av demokrati. Centerpartiet, med Roland Åkesson i spetsen, skall ju enligt tidningen förklara hur demokratin fungerar i Mönsterås, precis som om det bara fanns ett sätt. Demokrati består ju av mycket mer än val och beslut i politiska instanser. Demokrati förutsätter också debatt, högt i tak och att rätt beslut fattas på rätt nivå. Och debatt är ju inte Centerpartiets bästa gren. Det bästa hade förstås varit om flera partier hade deltagit i utbildningen, samtidigt som en neutral lärare hade hållit i det mesta. Genom detta förfarande stärker Centerpartiet sitt tolkningsföreträde om vad som är den goda demokratin.

Våra skattepengar finansierar den centerstyrda politikerutbildningen?
Dessutom bör man betänka vad Studieförbundet Vuxenskolan är. Namnet låter ju neutralt och fint. Men Studieförbundet Vuxenskolans grundorganisationer är Centerpartiet, Folkpartiet och Lantbrukarnas Riksförbund. Det är alltså inte alls något politiskt neutralt studieförbund, även om jag på intet sätt ifrågasätter att de gör ett bra jobb i övrigt. Verksamheten är dock till största del finasierad av skattepengar, även om det förstås finns kursavgifter också. Jag kan inte säga exakt hur finansieringen ser ut i Mönsterås, men i normala fall får man pengar från både stat, landsting och kommun. Våra skattepengar finansierar alltså den Centerstyrda politikerutbildningen i Mönsterås, så till vida man inte har gjort en speciallösning just för denna utbildning; därav mitt frågetecken i rubriken.

Det finns andra sätt att utveckla den lokala demokratin
Jag har ju själv startat ett parti som jag tänker ställa upp med i nästa val – Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti. Och förutom arbete för att göra Mönsterås Kommun till en tryggare plats att leva i, så är ett av målen att utveckla den lokala demokratin. Och jag kan garantera att jag inte avsåg Centerstyrda kurser i politik. Jag vill utveckla debatten i det tysta Mönsterås, ta tillvara på fler medborgarförslag, minska politikernas makt och låta fler beslut fattas där folk lever, mer direktdemokrati. När människor känner att de har makt över sitt vardagsliv så ökar också engagemanget. Politik är inte bara det som sker i kommunhuset. Politik sker överallt där det fattas beslut.

Det är vi som är demokratins bärare
Det finns alltså helt andra sätt att hålla den lokala demokratin vital än politikerstyrda utbildningar där toppolitiker talar om för dig och mig hur demokratin fungerar. Det borde vara tvärtom. Tala om för politikerna att det är du och jag som är demokratins bärare och att det är dom som borde lära av oss.

4 kommentarer:

MrPerfect72 sa...

Helt enig. Dessutom borde en lokal medlem fran http://aktivdemokrati.se vara med och beraetta om hur demokratin kan bli aennu baettre.

Jonny sa...

Tack för kommentar! Mycket intressant! Måste läsa igenom er sida.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag håller med dig helt Jonny. Centern med Roland i spetsen har inte riktigt koll på vad demokrati är, så dem borde gå kursen. För när samma person varit kommunalråd i 25år så är det inte sunt för demokratin. En annan sak Roland med sina följeslagare gör är att dem lyssnar på vad andra lägger in som förslag via motioner eller medborgarförslag, sen om förslaget får mark gör man det till sitt eget.
Mönsterås - med Sovjet som förebild