17 september 2009

Mina hobbies

Mina hobbies
”Mina hobbies” – jo jag vet, det låter som ett uppsatsämne från mellanstadiet. Men det kan ändå vara lite kul att gå igenom som omväxling. Gränslinjen mellan hobby och fritidsintresse är förstås flytande. Likaså är det väl inte alltid uppenbart vad som är hobby och vad som är en mani. Hur som helst – detta med hobbies är ett roligt modernt fenomen. Jag har alltid hållit mig till lugna sysselsättningar och alltså valt bort hängflygning, bergsklättring, sportdykning och segelflyg; likaså allt som har med teknik och händighet att göra. Tanken med en hobby är ju att den skall berika livet, inte att man skall dö eller göra sig till åtlöje. Låt oss börja:

Bokmärken
Bokmärken är mitt första minne av vad som kan kallas hobby. Det var jag och Peo som samlade, förmodligen på lågstadiet. Jag har inget minne av att det betraktades som tjejigt.


En sida från den gamla bokmärks-samlingen.



















Mynt
Jag hittade några mynt vid den gamla släktstugan och så var jag fast ett tag.

Frimärken
Frimärken samlade jag förhållandevis seriöst, även om jag var för ung för att sköta samlingen på rätt sätt. Det största misstaget var att jag ångade bort många gamla frimärken från kuvert. Det blev i alla fall en hel del brev och album. Och så lånade jag hem frimärkskataloger i hopp om att hitta något riktigt värdefullt.


Några av mina äldsta frimärken.


Några frimärken från 1950-talet, bland andra dom som kom i samband med att Sverige hade fotbolls-vm 1958.















Ölburkar
Någon gång under tidiga tonåren så fick jag för mig att samla ölburkar med olika etiketter. Det blev en fin pyramid uppstaplad i pojkrummet. Men så kom den dag då min mor skulle ha sygänget från Pingstkyrkan på besök, och ja…burkarna var borta när jag kom hem från skolan. Jag förstår morsan. Ölburkarna skulle ha sänt ut fel signaler, förstört hela stämningen på symötet och minskat antalet halleluja till ett minimum. Men detta är egentligen en seriös hobby. Jag hänvisar till Sveriges Ölburkssamlares Förening.

Tändsticksaskar
Eftersom min far hade jobbat på Spetan så fick jag en hel del fina gamla askar. Dessutom köpte jag nya med fina motiv i affären. En trevlig liten hobby som varade ett par år.


Några av askarna som numera återfinns hos min far igen.

Mini-racing
Under något år fastnade jag för mini-racing. Det fanns ju en förträffligt fin bana i Mönsterås. Klubben verkar fortfarande finnas kvar, se här.

Ishockeyspel
Mycket roligt och spännande. Givetvis ett Stigaspel.

Modelljärnväg
Jag hade en Märklinjärnväg och köpte till en del hus, tunnlar och gräsmattor. Brist på utrymme satte stopp för vidare utbyggnad. Lite längre upp i åren köpte jag mig en Limabana.

Schack
Schack utvecklade sig till ett stort intresse på högstadiet. Jag studerade i detalj olika öppningar och berömda partier. Mönsterås hade en schackklubb på den tiden och jag var nog deras yngste medlem. Vi brukade samlas i en rökig källarlokal i de numera rivna pensionärslägenheterna som låg efter Konsum på väg ut mot Älgerum. Jag minns när jag mötte klubbmästaren, en farbror i 70-årsåldern, och höll på att vinna. Alla gubbarna samlades runt oss, vilket gjorde mig lite nervös. Men remi blev det, vilket betraktades som en sensation.

Luftgevärsskytte
Luftgevär var en trevlig sysselsättning. Oftast sköt vi på tavla i klubbhuset, men ibland även i Peos källare.

Musik/skivsamlande
Musik och skivor har alltid varit ett intresse. Jag sörjer ännu den klassiska vinylskivan med stora textfodral.

Släktforskning
Släktforskning blev en hobby i sextonårsåldern och har inte släppt sitt grepp än. I min ungdom fick man åka till släktforskarrummet på Kalmar bibliotek och veva på mikrofilmsmaskiner. Idag kan man forska via Internet.

Lokalhistoria
Intresset för lokalhistoria kom som en följd av släktforskningen. Jag upprätthåller sidan ”Mönsterås Historia”.

Ungdomsböcker (särskilt B. Wahlströms såsom Tvillingdetektiverna, Tre Deckare, Bröderna Hardy, Kitty, Mary & Lou, Lotta, Dante, Knatten mfl. Även Enid Blytons serier.)

Att läsa böckerna med de röda och gröna ryggarna var bland det roligaste jag visste som barn. Som vuxen har jag återupptagit samlandet av nostalgiska skäl. Driver ett antal hemsidor om bokserierna.


Tvillingdeckarsamlingen i stora hyllan till vänster.


Mary & Lou


Kittysamlingen


Bröderna Hardy och början på Enid Blytonsamlingen.


Röda ryggar och osorterade nyinköpta.


Röda ryggar.


Rakt fram blandade med grön rygg. Till höger samlingen med Tre Deckare.

Tintin
Tintin var en stor favorit som barn. Jag försöker få en komplett samling av skivorna och kassetterna. Jag gjorde en gång en samlarguide om Tintinutgivningen i Sverige.

Lokalfotboll
Jag har egentligen inget allmänt fotbollsintresse, utan ser nästan bara på lokalfotboll och landslaget. Europeiska ligor är mig relativt likgiltiga, även om jag hänger med i den engelska för att kunna få 13 rätt på tipset. Inget lag i allsvenskan tilltalar mig, även om jag håller på Kalmar FF, mest för att reta storstadslagen. Men det är roligt att Mjällby går upp i allsvenskan och att Degerfors har börjat klättra uppåt igen.

4 kommentarer:

tomasrj sa...

Det låter misstänkt likt Asperbers syndrom med intensiv fokusering på vissa intressen, ibland livslånga, medan de ändras i andra fall. Endast ett eller två intressen vid varje bestämd tidpunkt. Människor med Asperbergers syndrom blir ofta missförstådda och kan uppfattas som väldigt blyga, ohyfsade eller ouppfostrade...

Men var lugn Jonny. Jag misstänker att även jag har diagnosen...
:-)

Jonny sa...

Tack Tomas! Känns fint att någon äntligen ställer rätt diagnos.

Anna Eleonor sa...

Hej! Det var en trevlig genomgång av dina hobbies. Och vilket mysigt bibliotek du har!

Jonny sa...

Tack Anna! Visst är det ett delikat problem var och hur man ska placera böckerna.