5 september 2009

Mönsterås besegrade ett desperat kämpande Stjärnan med 4-1


Mönsterås spelade upp sig något i andra halvlek. Stjärnan hängde inte med och missade i markeringsspelet, som vi kan se här.

Slutresultatet såg givet ut
När Stjärnan sprang ut på planen undrade jag för ett ögonblick om jag hade råkat hamna på ett träningsläger för Viktväktarna eller möjligen en korpmatch. Men…nä…detta var Stjärnan. Stjärnan ställde, med ett undantag, upp ett tungt lag, mot ett ganska lätt, tekniskt Mönsterås. Utgången såg given ut redan innan matchen hade börjat. Jag började fundera på om mitt tips, 5-1 till Mönsterås, var i underkant.

Men derbyt mellan Mönsterås och Stjärnan blev en konstig tillställning där även undertecknad nästan började misströsta om utgången. Efter mycket om och men lyckades GIF till slut vinna med 4-1, men det satt långt inne.

Det började bra
Det började dock bra. Redan i den tredje minuten tog GIF ledningen genom Niki i något som såg ut som en lobb över målvakten. Efter målet fortsatte Mönsterås att skapa några chanser, medan Stjärnans spelare agerade tungt och långsamt.

Stjärnan får in bollen lite snopet
Men samtidigt som jag inte kunde låta bli att raljera lite med Stjärnan så stack de upp i ett chansanfall där det uppstod ett ögonblicks tvekan mellan Mönsterås back och målvakten. Stjärnans nr 21 höll sig framme och fick in den konstigt studsande bollen. Snopet i den 15:e minuten!

Mönsterås spelade omständigt och Stjärnan kämpade
Sedan dog spelet. Mönsterås spelade omständigt och underpresterade, medan Stjärnan lyckades överprestera (utan att spela bra) med chanspress och en man på topp. Mönsterås försökte bygga upp spelet lugnt och metodiskt från backlinjen, men antingen gick det för långsamt eller så blev det stresspassningar. Och när mittfältet fick bollen valde de konsekvent att passa till backlinjen istället för att gå framåt. Varför begrep jag aldrig, för Stjärnan hann hela tiden samla ihop sig i försvaret där de var ganska tunga.

Det lilla som skapades skapade i alla fall GIF, även om det stressades i avslutningarna. Att som teknisk spelare på 170 centimeter plötsligt stå öga mot bröstkorg med en bjässe kan nog stressa vem som helst att skjuta för tidigt.

Stjärnan chansade på bollar till den man råkade ha där framme. De sista tio minuterna av första halvlek pressade Stjärnan faktiskt på lite.

Summa summarum: En dålig första halvlek av GIF där Stjärnan kämpade på bra och verkligen försökte.

Mönsterås tog över
Andra halvlek började ungefär som den första, men sakta tog GIF över matchen. Trots att Stjärnan gjorde många byten, så orkade man inte riktigt stå emot. Stjärnans kampspel bleknade och GIF´s anfallsspel blev något bättre, utan att för den skulle bli riktigt bra. I den 71 minuten höll sig i alla fall Wesslund framme och gjorde helt rättvist 2-1.

Stjärnan slocknade
Därmed slocknade Stjärnan och Mönsterås började slappna av. Fyra minuter senare gjorde Hamse 3-1 och två minuter därefter dribblade Niki bort en back och sköt säkert in 4-1.

Stjärnan saknar självförtroende
Så länge Mönsterås föll in i Stjärnans kämpaspel så körde man fast. Men när man slutade spela omständigt och anföll med lite fart, ja då hade Stjärnan inte en chans. Stjärnan skall ändå ha en eloge för att man med ren viljekraft lyckades störa Mönsterås så länge. Egentligen finns det några spelare i Stjärnan som kan spela fotboll, men självförtroendet saknas och då går allt fel.

Starkt av Mönsterås att ta sig samman och göra det som behövdes
Mönsterås gjorde inte någon av sina bästa matcher, men det är förstås starkt att ändå ta sig samman och vinna svårspelade derbymatcher. Mönsterås har därmed fortfarande chansen att bli bästa trea och få kvala till division fyra, även om resultaten måste gå lite GIF´s väg. En sådan här dag när spelet inte riktigt fungerade vill jag lyfta fram den kollektiva laginsatsen. Laget ser ganska så harmoniskt ut och har moralisk styrka. Om jag ändå skall nämna några spelare så får det bli Ardi som agerade moget i backlinjen, och så Niki som bjöd den hårt prövade publiken på lite show i andra halvlek.

För Stjärnan ser det dock nattsvart ut, och man lär få börja om i sexan nästa år.

ÖS-elvan
Jag tipsade ju ÖS om att Anton Agebjörn borde vara med i ÖS-elvan efter matchen mot Hossmo, men trodde inte han kommit med. Men det gjorde han visst. Se här. Veckan därpå så fick Ardi vara med efter sin fina insats mot Rockneby, se här. Bra ÖS!

2 kommentarer:

Anonym sa...

och vilket stjärnfall det blev;)

Jonny sa...

Ja, egentligen var jag nog lite väl tuff mot Mönsterås i mitt matchreferat. Andra halvlek var nog ganska bra. Jag blev väl lite bortskämd av det fantastiska spelet mot Hossmo. Sedan är det ju så tacksamt att leka lite med orden när lag heter Stjärnan, Möre odyl.