30 september 2009

Mönsterås Kommuns nya hemsida - ett steg i rätt riktning men i stort sett samma gamla innehåll


Mönsterås Kommun har idag fått en ny hemsida - snyggare och med bättre sökfunktioner, men rent innehållsmässigt en besvikelse.

Mönsterås Kommun har fått ny hemsida
Mönsterås Kommuns nya hemsida ligger nu ute. Vid en första anblick ser den ju betydligt trevligare ut än den förra som utsågs till länets och en av landets sämsta i SKL´s undersökning.

Estetiken
Låt oss börja med estetiken. Bilden längst upp gillar jag eftersom den inte bara visar Storgatan, utan Sjögatan, lite av stationsområdet och kyrkan. Men varför inte ett foto? Kanske borde man i rättvisans namn byta bild ibland eftersom Mönsterås Kommun även består av Ålem, Blomstermåla, Timmernabben och Fliseryd. Men i stort ser det väl ganska bra ut.

Funktionellt
Rent funktionellt ser det också bättre ut på förstasidan med möjligheter till snabbval och snabbkommandon. Bra att man har satt huvudkategorierna längst upp och blanketter odyl till vänster. Det har också blivit lättare att kontakta politiker och tjänstemän via hemsidan. Men länkarna till lokaltidningarna känns lite överflödiga. De har inte med kommunen att göra. Länken till Bluesfestivalen känns också felplacerad och inaktuell. Och varför bara engelsk översättning? Förr fanns även en tysk variant, vilket ju är ett måste med tanke på alla tyska turister. Och varför inte en FAQ? Och varför inte möjlighet att prenumerera på nyhetsbrev från kommunen? Helt färdig känns alltså inte förstasidan, även om den har blivit bättre.

Allt verkar inte färdigbyggt
Klickar man sig sedan vidare in på sektionerna så fungerar inte alla än, men det får man väl ge lite tid. Annat verkar inte genomtänkt. Klickar man på Boende och byggande kommer man till en sida med en bild på Pressbyråkiosken! Ähum! Där kan ju ingen bo. Annars verkar strukturen ok. Man får väl utgå ifrån att de flesta avdelningar kommer att bearbetas och byggas ut, exempelvis den idag torftiga Kommuninformationssidan, där det annars finns ett suveränt vackert flygfoto. Bygg ut sidan om Kommunens organisation än mer. Ibland är information som skulle kunna vara samlad utspridd på olika sidor.

Historia
Så har man exempelvis två sidor för historia – Historia och Historiska miljöer. Slå ihop dessa och gör om. Avdelningen Historia är tyvärr under all kritik och handlar ju till 99% om geografi och inte historia. Under rubriken Historiska miljöer nämns bara ett par medeltida miljöer. När ska man lära sig att även ett hyreshusområde, en fabrik, Storgatan, Sjögatan, en varggrop, hamnen etc är historiska miljöer. Varför länkas inte till min sida om Mönsterås historia? Varför inte till hembygdsföreningarna? Samla ihop alla historia på en sida!

Protokollen
Protokollen är också ett kapitel för sig. Vissa protokoll finns för något år bakåt. Men generellt är det för lite. Jag saknar ännu flera nämnders protokoll. Totalt sett är det färre protokoll ute nu än i våras, då det exempelvis fanns fler protokoll från kommunstyrelsen. Och inte hittar jag handlingar inför sammanträdena. (Tillägg 3/10: Nu har det tillkommit en del protokoll för Kommunstyrelsen och BUN.)

Summering: Ett steg i rätt riktning och något att utgå ifrån när man nu förhoppningsvis fortsätter utveckla sidornas innehåll. För rent innehållmässigt har det faktiskt inte hänt så mycket.

3 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Kommunens frågepanel
Fortfarande saknar vi den tidigare frågepanelen som succesivt släcktes ner. Skälet är tämligen uppenbart nämnligen att centerns kommunledning är extremt känslig för kritik. Kritik som kan vändas till något posivt och möjligheter att rätta till felaktigheter i rimlig tid.
Vidare har vi försökt få insyn till alla inlägg som filtrerades bort tidigare. Vi har inte några större förhoppningar att det blir någon frågepanel före valet.
Eje Wadebro Mp

Jonny sa...

Tack för att du påminde mig om frågepanelen.

Anonym sa...

I was curious if you ever thought of changing the structure
of your site? Its very well written; Ilove what ypuve got to say.
But maybe you could a little moee in the way of content so people could connect with it better.
Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.

Maybe you could space it out better?

Also visit my blog maximum shred and extreme antler reviews