28 september 2009

Spelare redan på väg bort från GIF - dags att ta fram dammsugaren GIF?

GIF ska inte vara farmarlag åt B-måla eller Högsby
Mönsterås ska inte behöva vara farmarlag åt byhålor som Blomstermåla och Högsby. Det står jag för, även om jag trampar nå´n på tårna. Jag menar också att det är moraliskt tvivelaktigt av andra klubbar att komma med dammsugaren och suga upp de bästa spelarna i de lägre divisionerna och därmed slita hårt kämpande lag i stycken så snart säsongen har slutat. För det jag befarade häromdagen ser ut att bli verklighet snabbare än jag kunde ana.

Agebjörn sannolikt bort
Anton Agebjörn har redan deklarerat att han lär lämna GIF. Vart vet jag inte. Men det var inte annat att vänta. Han har ju redan gjort succé i Smålandslaget och varit uttagen till P-15-landslagets läger. Om han får bra erbjudanden från klubbar i högre divisioner så kan ju ingen klandra grabben att han tar chansen. Anton kommer att gå långt och ska han utvecklas ska han förstås snabbt skolas in i högre divisioner. Om det sedan är för tidigt eller inte lär många ha åsikter om, men bara han själv och goda rådgivare kan ju avgöra det. Hoppas nu bara att det är en riktigt bra klubb som har nosat upp honom och inte nå´n jädra byhåla som tillfälligtvis råkar spela i fyran. Jag har sett att han har spelat för något av Kalmar FF´s ungdomslag.

Klubbar sliter i Niki
Niki Avdyli sliter de också i. Han lär ju kunna välja och vraka om han vill. Thomas "Lillis" Lagström i Högsby säger i dagens Barometern/OT att Niki ingår i Högsbys konkreta nyförvärsvplaner. Jag citerar: "...och Niki Avdyli i Mönsterås är...spelare jag gärna ser i Högsby nästa säsong". Jo, det tro tusan det. Men om Niki lämnar så hoppas jag innerligt att han inte väljer en byhåla som Högsby. Visserligen gör Thomas ett bra jobb där, men ska man lämna kan man väl göra det elegant till ett bättre lag. Niki och Högsby går liksom inte ihop.

Hur det än blir så önskar jag förstås grabbarna lycka till. Det är inte deras fel att fotbollen fungerar som den gör idag. Jag är själv en bricka i spelet som ger spelarna uppmärksamhet och därmed indirekt hjälper dammsugarklubbarna som kan hitta information om hur spelarna har skött sig i matcherna.

Vad ska GIF göra?
Vad ska då GIF göra, förutom att vara stolt över att man ideligen fostrar fram bra spelare. Jo, antingen får man anpassa sig till det omoraliska systemet, ta fram dammsugaren och börja värva och strunta i den skada man åsamkar klubbarna. Kanske bör man också överväga att börja ge spelarna ersättning per spelad match eller något liknande. Jag gillar det inte, men det gör de flesta klubbar nu för tiden. Alternativet är förstås att bevara sin känsla för rent spel och hålla hårt på klubbhedern. Att med högburet huvud och gott samvete fortsätta kämpa med egna talanger som sedan försvinner. Jag hade valt det senare. Lite heder har man ju i kroppen.

Men om GIF förlorar två av sina bästa målgörare så kan man förstås inte bara sitta och se på. Då MÅSTE man värva. Men se då till att göra det snyggt!

Jag kommer givetvis att bevaka utvecklingen inför nästa säsong.

10 kommentarer:

Björn Olsson sa...

Hej Jonny
Jag håller med dig om mycket, men att betala spelare för att spela i Mönsterås är nog inte möjligt, då det inte finns pengar till detta.
Generellt är jag mot pengar i dessa låga divisioner, men skulle finansiering finnas och man skulle kunna hittta en eller två "pappor" TILL våra unga spelare så kan det se annorlunda ut.

Jonny sa...

Jo, jag är egentligen också emot pengar på denna nivå. Men jag lyfte frågan. Känns som om alla klubbar kör med pengar och tjuvknep. Vad menar du med "Pappor"? Äldre spelare i laget eller fler vuxna runt omkring i klubben?

Björn Olsson sa...

Nägra äldre,rutinerade spelare. Dock inte för gamla "före dettingar".
Men viktigast är att behålla så många spelare som möjligt.
Jag förstår om Anton skulle vilja uppåt i divisionerna, men om jag vore han skulle jag stanna åtminstone våren i Mönsterås, för att sen se vad som händer.
Gå till en klubb i högre division och sedna inte få spela a-lagsfotboll tror inte jag utvecklar någon som spelare.
Även Nikki tror jag skulle må bra av ytterliggare ett år i Mönsterås.

Jonny sa...

Absolut. Men jag förstår om Anton hakar på om chansen ges. Niki klarar säkert högre divisioner, men har ju all tid i världen. Vore nog klokt att mogna ett år till hemma, men många lär slita i dom.

Anonym sa...

jag håller med om de ni säger.. men ju äldre man blir desto svårare äre att komma till nån bra klubb o desto mindre klubbar vill ha dig.. fr just nu vill klubbar ha unga spelare som kan utvecklas i deras klubb..o jag är lite äldre än anton..o df känner jag att det är kanske tid o röra på mig även om jag gillar att spela med killarna för dom flesta där är mina bästa kompisar..så känns det som man måste te det lite seriösare nu. men vi får se vad som händer.o tack för ditt skrivande igen..mvh niki

Jonny sa...

Hej Niki, ja du är ju fakiskt lite äldre än Anton. Tänkte inte på det. Du vet ju att du kan gå hur långt som helst och vet ju bäst själv när chansen skall tas. Lycka till!
Och tack för tacket! Jag kommer givetvis att följa din fotbollskarriär var du än hamnar.

Anonym sa...

ännu en spelare verkar gå bort nummer 8 Ardi Ajeti verkar ha fått erbjudande från flera olika klubbar i länet, hoppas han gör det bästa av situationen. Hoppas han stannar för att han är en viktigt spelare i lagbygget./anonym

Jonny sa...

Jag är inte alls förvånad. Han har ju varit suverän som back. Roligt för honom, men inte bra för GIF. Bara en halv vecka efter säsongsavslutning så verkar alltså tre av lagets bästa spelare vara på väg bort. Jag utgår ifrån att GIF letar nyförvärv i det tysta. Det är ju svårt att ersätta spelare på enskilda positioner, men man kan ju inte bara se på när halva laget fösvinner. Och omd et visar sig att de som jagar spelare i GIF har haft nytta av min blogg så har jag skrivit mitt sista matchreferat.

Anonym sa...

ah vi får väl hoppas att de inte har bara sett din blogg förhoppningsvis så har de sett matcherna. men isf tycker jag ockå att du ska sluta med matchreferaten om de går efter det.

Jonny sa...

Förmodligen sprider sig ryktet snabbt om vissa spelare. Så jag hoppas jag övervärderade bloggens betydelse i sammanhanget. Men helt klart är att jag kommer att bli ytterst försiktig och kanske inte nämna enskilda spelare i referaten. Vi får se.