10 september 2009

Villa Visborg i Mönsterås


När man kör vägen ut mot Älgerum kan man se den här fantastiska slottsliknande villan med sin lika fantastiska trädgård. Jag har alltid fascinerats av huset, men aldrig ansträngt mig för att ta reda på när huset byggdes och varför man byggde det så exotiskt. Men det torde inte vara så svårt, varför jag lär återkomma i frågan.

Jag skulle gissa att huset är byggt under slutet av 1800-talet. Enligt lantmäterihandlingar som jag hittade avstyckades tomten 1884 i samband med att ingenjörsfirman Hultquist & Ackzell köpte markområdet av konsul Rosén i Älgerum för 800 kr. Då fick området sitt namn Visborg. En inte allt för vågad gissning är att det var denna ingenjörsfirma som lät bygga det slottsliknande huset. Jag har dock hört att huset lät upföras av en styckjunkare Prytz. Enligt vad jag har hört skall det senare ha bott en polis i huset vid namn Erlandsson, och enligt en obekräftad uppgift är det polisens släktingar som än äger huset. Det var mycket vanligt att högre tjänstemän, läkare odyl lät bygga sig lite annorlunda hus av den här karaktären.

Jag är inte själv ägare av vykortet, och blev ytterst förvånad att det överhuvudtaget fanns som vykort. Om jag inte minns helt fel så är det husets norra sida som visas på bilden.


Villa Visborg av idag.


Villa Visborgs baksida. Huset är som hämtat från en av barndomens pojkböcker med mystisk trädgård, slingrande växter, torn och mur.

1 kommentar:

Bert sa...

Jo, det huset har man fantiserat om, det är som klippt och skuret för en central roll i en bloddrypande thriller.
Synd bara att hyreshusen byggdes så nära inpå då de förtar en hel del av riddarborgsmiljön.