25 september 2009

Vyer från Kuggås

Kuggås
Tänka sig att även Kuggås finns som vykort. Kuggås är ett område i Mönsterås som jag är relativt okunnig om och därför vill lära mig mer om. Vissa kunskaper har väl fastnat - att det har legat en avrättningsplats mitt på Kuggås, att det förr var vatten mellan Kuggås och Nynäs, att Älgerumsviken gick in söder om Kuggås, att Kuggås länge inte tillhörde Mönsterås Köping, att tändsticksfabriken Spetan låg där i Hjulets lokaler, att det lär ha funnits ett par kaféer utmed gatan och lite till. Men särskilt mycket kan jag inte. Idag visar jag i alla fall två vykort från Kuggås och återkommer när jag läst på lite.

Trollkarlen skenavrättades
Jag minns i alla fall en dramatisk berättelse från avrättningsplatsen. Den som skulle avrättas fördes från Tingshuset (nuvarande biblioteket) ut till avrättningsplatsen på Kuggås. Detta öde drabbade en bonde från Ålems socken under slutet av 1600-talet. Det var mitt under häxprocesserna och han hade blivit dömd för trolleri. En kvinna hade blivit frisk från en sjukdom och samtidigt hade en annan kvinna fått samma sjuka. Trollkarlen från Ålem dömdes för att med trolldom ha flyttat sjukdomen från den ena kvinnan till den andra. Men han kunde inte dömas til döden om han inte erkände. Men trixa kunde man ju alltid. Så om jag inte minns fel skenavrättades han tre gånger vid Kuggås. Allt i syfte att pressa fram en bekännelse i sista stund. Nå, han erkände visst inte och återvände så vitt jag vet till sin by efter en tid i Kalmar slotts fängelsehålor. Jag ska leta fram berättelsen och ge den ett eget inlägg.


Den fina allén som förr fanns vid Kuggås. Idag finns väl bara några träd kvar om jag minns rätt.


Moderna villor tillkom med tiden på Kuggås. Kanske var det el- och telefonstolpar som ersatte allén.

1 kommentar:

Ihpe sa...

Till vänster kan du se Carlssons hem. Han var möbelhandlare med butik. Kommer inte ihåg hans förnamn, men han var lång och reslig.