4 oktober 2009

Ett nytt partis vedermödor

Sedan jag startade Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti (MDT) har jag fått många reaktioner – en del uppmuntran och en del kritik. Så fungerar det. Jag ska idag kort redovisa vår strategi – långsiktigt arbete utifrån grundvärderingar, samarbete men frisk debatt, undvika myten om utanförskapet, utan istället jobba konstruktivt.

1. MDT arbetar utifrån grundläggande värderingar om hur man kan 1. utveckla den lokala demokratin, dvs utöka medborgarnas inflytande över sina liv, och 2. förbättra tryggheten i Mönsterås Kommun. Dessa två grundfrågor kan sedan finfördelas till olika inställningar i alla delfrågor som ligger inom kommunens ansvarsområde. Men eftersom vi arbetar utifrån dessa två grundpelare så känner vi inget behov av att göra specifika utspel eller slänga ut valfläsk hit och dit. Vi vänder oss till människor som vill förnya politiken seriöst.

2. MDT samarbetar med alla så långt det kommer an på oss. Om ett annat parti har ett bra förslag så stöder vi det helt prestigelöst. Denna prestigelöshet betyder inte att vi inte kritiserar andra partier. Tvärtom så anser vi att den lokala demokratin mår bra av samtal och debatt. Givetvis är det inte fel om debatten kryddas med lite retorik. I samband med partibildandet skickade jag ut ett mejl till alla partier med information om partiet och vad vi ville. Bara S och V svarade, även om jag i andra sammanhang har haft kontakt även med andra partiföreträdare. Vår grundinställning är att man efter en debatt skakar hand och tar en kopp kaffe ihop.

3. Små nya partier behandlas ofta ganska så illa av etablerade partier – det kan handla om orättvis kritik eller att man fryser ut partiet genom tystnad. Tystnad är förstås det mest obehagliga. När det gäller kritiken så är den ibland saklig, men ofta handlar det förstås bara om att bevaka maktpositioner. Många småpartier går då in i något slags utanförskap och bitterhet. ”Vi är motarbetade av alla och nu sitter vi här och tjurar”. MDT är medvetet om hur etablerade partier ofta reagerar när det kommer nya partier. De reagerar högst mänskligt. Vi tänker inte odla myten om utanförskapet utan målmedvetet arbeta för vår politik.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan
Vilka frågor tycker MDT är viktigast inför kommunvalet 2010? och vad ska ni göra åt dessa? Vilken nämnd vill ni helst sitta i? Om ni måste välja ett, vilket parti står ni närmast då?

Jonny sa...

Hej! Tack för frågorna.
Viktigaste frågorna: Att arbeta för ett tryggare Mönsterås. Mest akut är att arbeta för ökad trygghet i skolorna (rutiner, rastvakter, personaltäthet, samarbetet skola-föräldrar mm), men också få bukt med det stök och den förstörelse som har präglat kommunen de senaste åren. Det kräver bättre samarbete mellan skola och föräldrar. Jag tycker också att en kommun som Mönsterås borde kunna ha ett kulturhus för ungdomar.

En annan viktig fråga är att jobba för ökad direktdemokrati. Många beslut som idag fattas i fullmäktige borde kunna fattas av kvartersföreningar, byalag etc. Överhuvudtaget så vill vi ta tillvara kommuninvånarnas idéer bättre än vad som sker idag mycket konkret.

Vilken nämnd? Rent spontant så tror jag att Barn- och utbildningsnämnden skulle passa bra.

Vilket parti vi står närmast? Vi samarbetar med alla som går att samarbeta med. I synen på lokaldemokrati kan man hitta beröringspunkter med både Centern och Miljöpartiet. Betoningen på skolfrågor och trygghet gör att man säkert kan hitta beröringspunkter med S och V och socialliberaler. Betoningen på att arbeta emot förstörelse och stök kanske vissa tycker ligger nära Kristdemokraterna. Ja, som du märker så finns det beröringspunkter med flera partier, samtidigt som vi tillför en del fräscha idéer om direktdemokrati odyl. Överhuvudtaget tror jag att Mönsterås skulle må bra av ett nytt parti i fullmäktige.

Anonym sa...

Vi från Moderaterna i Mönsterås har inte fått detta mail. Men skicka det gärna till mig Ericdicksson@hotmail.com så ska vi titta på det under nästa gruppmöte den 15 oktober och sedan svara på det!

Skulle vara trevligt att se dig i Barn- och Utbildningsnämnden efter valet!

Gällande lokaldemokrati är nog inte Centern ett exempel att följa.

Jonny sa...

Tack Eric! Jag har ju haft lite kontakt med dig och gillar våra små meningsutbyten. Tror moderaterna i M-ås skulle må bra av att nominera dig ganska så högt upp på listan.

Centern och lokaldemokrati - egentligen menade jag nog Centern allmänt, där man ju är ett decentraliseringsparti. Men i Mönsterås är det ju helt riktigt lite si och så med det.

Anonym sa...

Jaa dem har varit trevliga!
Jag tänker jobba för att hoppas på att jag kommer högt upp på listan, för att vi Moderater ska lyckas i kommunvalet 2010 krävs förnyelse.
Men skicka din skrivelse till mig så får du en kommentar från Moderaterna!