20 oktober 2009

Rikssvenskan och statsimperialismen

Rikssvenskan och statsimperialismen
Samtidigt som alla politiker med anseende säger sig värna det mångkulturella samhället, så pågår fortfarande en statsimperialistisk kamp mot dialekterna och de regionala rikssvenska varianterna. Rikssvenskan skall trumfas in i eleverna oavsett var de bor – ideologin kommer till uttryck i läroplanen, praktiken återfinns i klassrummen. Det är inga elaka människor som ligger bakom. I all välvilja tror beslutshavarna att det gynnar alla om alla talar på ungefär samma sätt.

Det heter "fyra" och "mycket", inte "fura" och "mocket"
Därför får vår dotter varje vecka gå till språkpedagog och öva på sitt Y-uttal. Dottern säger nämligen inte ”fyra” eller ”mycket”, utan ”fura” och ”mocket”. Fröken är jättesnäll och gör sitt jobb bra, så inget klander där inte. Vi har också övat i någon mån hemma så att inte dottern skall komma i kläm mellan skola och föräldrar.

Men man kan ändå föra en principdiskussion varför en tjej som hade högsta poäng i skolans språktest för sexåringar måste öva bort sitt tornedalsfinska uttal, när Tornedalsfinska (Meänkieli) har status som ett av fem officiella minoritetsspråk i Sverige.

Historisk bakgrund
Min fru är född i norra Finland, men bodde många år i Haparandatrakten. Hon kan svenska, finska, meänkieli (Tornedalsfinska) och haparandadialekt. Dottern har tagit över vissa uttal och betoningar från meänkieli och haparandadialekten.

Innan Finland skildes från Sverige 1809 så var Tornedalen ett förhållandevis homogent kulturellt område där älven mer förenade än särskilde. När de finska länen kom under ryskt välde så blev älven gräns. Svenska staten gjorde allt för att försvenska de finsktalande områdena. De finska dialekter som utvecklades på svenska sidan kallas idag Meänkieli och fick 2000 status som ett av fem officiella minoritetsspråk i Sverige. Detta var en signal som skulle markera att språkförtryckets tid var förbi. Ändå fortsätter skolorna att sudda bort både de genuina dialekterna och regionala varianter av rikssvenskan. Man kan fråga sig om det är väl prioriterat.

Förr fanns det oändligt många dialekter i Sverige. Via skola, radio och TV har rikssvenskan tagit över allt mer. Ytterst beklagligt och torftigt. Mocket, mocket beklagligt.

2 kommentarer:

Saga sa...

Men protestera! Samma kommun tränade bort mina småländska sche-ljud till förmån för de rikssvensk/uppländska sorten. Nu har jag återerövrat det skorrande sche'na, och dessutom fått min dotter att ta över dem. Skulle bli oxtokig om de började prata talpedagog bara för att hon inte pratar mälardalsdialekt med icke-existerande ö:n osv.

Jonny sa...

Jo, det borde vi kanske göra tydligare. Men det är inte så lätt, första terminen och allt, och hon skulle komma ikläm mellan skolans krav och våra önskningar. Men visst - vi har påtalat att det handlar om dialektalt uttal och inte något annat "problem".