13 oktober 2009

Tomtar marscherar till Mönsterås kyrka


Häromdagen kom jag över detta fina julmotiv efter original av Ingvor Holmqvist. Jag har aldrig sett kortet tidigare och vet inte varför hon gjorde ett motiv just från Mönsterås. Det enda jag vet om Ingvor är att hon brukar dyka upp ibland i samband med julmotiv av olika slag. Julkort är ju ofta lite kitschiga, men här tycker jag nog att det mysiga dominerar. Är glad för det här kortet.

4 kommentarer:

Bert sa...

I Mönsterås har det för inte så länge sedan funnits en förening med namnet "Mönsterås Tomtar" - kanske att föreningen till och med finns kvar.
Det är väl dessa tomtar som konstnären avbildat och syftar på kanske.

Hur ser du Jonny som kristen på detta med tomtar, de finns ju inte omtalade i Biblen men är ändå de figurer som syns mest i och omkring julfirandet.
Vore det inte mer kristet att fokusera på er kristus, istället för en figur som är sprungen ur nordisk folktro.
Visst, tomten är ju en mer komerisiellt gångbar figur för handeln men borde inte ni inom Sv Kyrkan och övriga kristna samfund ta debatt mot figuren tomten.

Jonny sa...

Det finns ju enstaka präster som vägrar ha tomtefigurer i kyrkan etc. Själv är jag tomte varje jul.

Var och en får väl göra som samvetet bjuder där. För egen del växte jag upp med både Jesus och tomten. I min släkt konkurrerade de inte utan hade kompletterande uppgifter. Om tomten skymmer julens huvudperson så kan det förstås bli komplicerat. Men hos oss betonades alltid att tomten ärar Gud genom att dela ut klappar. En ihopsnickrad teologi förstås, men vad gör man inte för barnen.

Vad gäller den fornnordiska tomten så lyckades man ju i Sverige med konststycket att kombinera gammal folktro med kristendom. Trossystemen levde sida vid sida, eller kanske snarare ihopvävda. För min djupt krista mormor var det självklart att även tro på gråtomtar, spöken etc. Men deras existens var inte nödvändigtvis något gott.

Bert sa...

Det är väl bara att säga som det är Jonny - religioner är inget rent och sant utan mera att betrakta som ett av psykopater ihopkokade vanföreställningar för att begränsa människans liv och leverne.

Jonny sa...

Jag känner till din åsikt Bert. Du vet också att jag har en annan åsikt och finner kristen tro befriande. Känns inte som någon idé att gå i polemik. Vi lär aldrig reda ut det ändå.