1 november 2009

Älgerums centrum



Dagens vykort visar Älgerums centrum från 1960-talet. Hyreshusen bör ha slagits upp i början av 1960-talet som ett led i Mönsterås expansion. Varje kvarter hade det mesta invånarna kunde behöva - affär, konditori, frisör, kiosk mm. Älgerum fick dessutom en fin skulptur, den nakna damen.

På vykortet ser vi att det låg ett konditori där det idag är en pizzeria.
Därefter följde en frisör, Kontito och ICA. Längst ner, bakom skulpturen, fanns också en butik av något slag; kanske en fotoaffär. Även ett par barn kom med på bilden. Kanske fick de leka ute när mamma handlade på ICA.

När jag var barn på 1970-talet hade det skett vissa rockader. Kontito hade flyttat ner till lokalen längst ned, frisören var borta och ICA hade tagit över hela längan till vänster.

Mina föräldrar bodde på Älgerumsvägen 22 (B) ett par år när jag var 2-3 år, och jag har tydliga minnen från området. Jag minns lägenhetens planlösning där man kunde springa runt från köket, sovrummet, hallen och så till köket igen. Mycket bra planlösning för en rastlös unge med trehjuling inomhus. Jag minns även hur jag gick ut och lekte på bakgården via en utgång som fanns i den mörka spöklika källaren. Jag minns den arga vaktmästaren som inte visade någon uppskattning när jag lekte med bilar i rabatterna istället för att nyttja lilla sandlådan med kattskit i.

Nä, Älgerum var inget höjdarställe för en barnunge, även om jag inte direkt vantrivdes. Som barn hade jag inte mycket tankar kring sådant. Det blev bättre när vi flyttade till Torget.


Utsikt från vår lägenhet i Älgerum runt 1970.


Jag i köket.


Pappa och jag leker med tågbanan. Undrar vem som hade roligast.


En dålig bild, men den enda jag kunde hitta, som visar den lilla lekplatsen på bakgården. Jag på skidor.

2 kommentarer:

Jimmy sa...

Var ju sommarbarn i m-rås på den tiden & det hände att man traskade till kontito & då passade man på att klänga på damen i sten.Var f ö två damer som hade kontito.

Jonny sa...

Ja, Kontito minns jag. Godis, tidningar, cigaretter och glass, tror jag. En kiosk inomhus. Tanterna har fallit bort ur minnet.
När det vankades glass fick jag alltid Puckstång, rosa eller vit.