10 november 2009

Hur ska det bli med hyrorna i Mönsterås?

Oförändrad hyra i de flesta kommuner
Hur går det med hyresförhandlingarna i Mönsterås? Om man tittar på de kommuner där det är färdigförhandlat så ser man att det i så gott som alla kommuner blir oförändrad hyra 2010, exempelvis inom Kalmarhem.

Mönsterås Bostäder kräver hyreshöjning
Mönsterås Bostäder har dock gjort en kalkyl som visar att de skulle behöva kräva 6% i hyreshöjning. För att nu framstå som medgörliga kräver de dock ”bara” 2%; i genomsnitt är väl bäst att tillägga. Poängsystemet man utgår ifrån medför att vissa områden kan få 0,5% höjning och andra 4%. Förhandlingarna är inte färdiga, men jag befarar att Hyresgästföreningen viker ner sig som vanligt.

Hyresgästerna i Mölstad hårt drabbade
Mölstads radhusområde har varit särskilt hårt drabbat de senaste åren. Det har varit mycket strul efter renoveringarna och mycket höga hyreshöjningar på runt 5% varje år. När man så införde kallhyra så var det många som inte klarade vinterns höga fjärrvärmekostnader. Idag är närmare 25% av områdets lägenheter lediga eller uppsagda.

Krävde hyresstopp eller hyressänkning
Under det möte som anordnades för några veckor sedan krävde hyresgästerna hyresstopp eller till och med sänkning i vårt område. Dels för att skapa någon form av rättvisa för oss som bor här, dels för att vända trenden. Mönsterås Bostäder lovade att ta detta på allvar. Efter ett par veckor fick vi ett brev att poängsystemet ändras i någon mån för Mölstad beroende på drag och lyhördhet. Inte ett ord om hyresstopp. Möjligen antyddes att hyreshöjningen kunde bli något mindre än vanligt genom den nya poängräkningen för området.

Vem tar ansvar för alla outhyrda lägenheter?
Sammantaget tyder hyreskraven och brevet på att Mönsterås Bostäder inte har tagit problemen på högsta allvar. Tiden går och man kan undra varför ingen utkräver ansvar för alla tomma lägenheter i Mölstad som måste kosta Bostadsbolaget, och ytterst sett oss alla, enorma summor, vilket i sin tur leder till krav på höjda hyror för att täcka kostnaderna. Det blir en ond cirkel. Att i det läget inte sänka hyrorna måste betraktas som tjänstefel. Man måste anpassa priset till marknaden. Hur kan styrelsen låta sådant passera utan att man utkräver ansvar? Folk flyr från ett i grunden mysigt bostadsområde. Något måste förstås göras! Ett bostadsbolag som enligt sin egen kalkyl skulle behöva hyreshöjningar på 6% för att täcka sina kostnader är gravt misskött.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket intressant inlägg kring radhusen i Mölstad där jag sjäv bor. Det är ett fint boende vi bor i, inga tvivel. Men som läget är just nu kan det höga priset inge mäta sig med att äga, på villamarknaden.
Om man bortser från ammortering och bara tänker ränta, alltså något man inte betalar till sig sjäv kan det likställas med hyra. Och jag vill mena att du får en skaplig villa för ca 6000:- i räntekostnader. (Väl medveten om låg ränta fn)
Återigen, anpassa er Bostäder, sänk hyrorna för området, skapa en positiv atmosfär, öka uthyrningen och trycket på lägenheterna och därmed intäkterna.

Idrottsgatan