10 november 2009

Högre vattenförbrukning när Mönsterås Bostäder försökte få hyresgästerna att spara


När Mönsterås Bostäder införde en besparingstävling så ökade vattenförbrukningen hos 62% av hushållen. (Efter en månads tävling). Klicka på bilden för större format.

Energibesparingstävling
Mönsterås Bostäder startade för drygt en månad sedan en energibesparingstävling i Mölstadområdet. Den som under ett halvår uppnår den högsta procentuella minskningen av sin vattenförbrukning vinner en månadshyra. Samtidigt utdelas varje månad presentkort till det hushåll som minskat sin förbrukning mest sedan förra månaden.

Anledningen till att man genomför tävlingen sägs vara att man vill locka till energisparande. Ingen dum tanke i sig. Förmodligen har inte vattenförbrukningen minskat som man tänkt sig sedan man införde kallhyran förra hösten.

Det är fjärrvärmen som kostar
Nu tror jag ärligt talat att intresset för tävlingen är ganska så marginellt. Det är inte kostnaderna för kall- och varmvatten som får hyresgästerna att flytta från området. Det är fjärrvärmen. Vår kostnad för kallvatten hamnar varje månad på drygt 100 kr. Varmvattnet kostar drygt 200 kr. Det där kan vi påverka max någon tia hit eller dit. Fjärrvärmen däremot kan en kall vintermånad kosta över 600 kr (om vi toksnålar och fryser), eller bortåt 1500 kr om man vill uppnå en temperatur runt 18-20 grader.

62% av hushållen ökade sin vattenförbrukning
Resultatet efter den första månadens tävling kan nu sammanfattas:

Av 53 lägenheter är 39 uthyrda med förbrukning. Av dessa 39 hushåll har endast 15 minskat sin vattenförbrukning, och ofta marginellt. 24 lägenheter har ökat sin förbrukning, vissa ganska mycket. Totalt sett har vattenförbrukningen tveklöst ökat sedan tävlingen infördes. Vi ingår bland de 15 hushåll som minskade. I vårt fall blev det 10% mindre förbrukning och en sjundeplats i minskningsligan. Detta var dock inget planerat utan mest en slump.

Stora variationer
Av de 39 uthyrda lägenheterna så ligger vårt hushåll på 10 plats vad gäller vattenförbrukning i oktober. Det är inget konstigt med det. Det är väldigt stora variationer i vattenförbrukning i kvarteret. Givetvis så förbrukar barnfamiljer där många duschar och har egen tvättmaskin mer vatten än hushåll med en eller två pensionärer.

Återstår att se om besparingstävlingen tar sig eller blir fiasko.


De anonymiserade lägenheternas förbrukning september och oktober. Klicka för större format.

Inga kommentarer: