13 november 2009

Manlig kock och "hemlagad" mat försvinner från förskola när Mönsterås Kommun sparar

Manlig kock försvinner
Förskolan Blåklockan på Hagagatan förlorar sin manlige kock Peter Simonsson då kommunen ska spara, enligt dagens Barometern/OT. Därmed försvinner två viktiga kvalitetsaspekter från Blåklockan. "Hemlagad" mat, samt en manlig förebild för barnen. Eller?

75% blir 50%
Vikariatet på 75% ska ersättas med ett vikariat på 50%, något som Peter tackade nej till av ekonomiska skäl. Fullt begripligt. I dessa dagar försöker man ju ordna så att alla ska få jobba heltid. Detta sänder ut helt fel signaler. Jag förmodar att den som jobbar 50% skall sköta städning, samt bara dela ut störköksmaten.

Storkök och transporter
Nu skall alltså den "hemlagade" maten ersättas med storköksmat. Att det blir en kvalitetsskillnad begriper nog alla. Peter är dessutom en utomordentligt duktig kock. Förutom att barnen alltså får sämre mat, så innebär omställningen en daglig transport som ur miljösynpunkt måste betraktas som helt förkastlig.

Manliga förebilder
Sedan har vi förebildsaspekten. I Mönsterås Kommun gäller bara den omvända jämställdheten. Utan några som helst betänkligheter så skär man bort manlig arbetskraft från kvinnligt dominerade arbetsplatser.

När jag jobbade på biblioteket och sedermera Gymnasiebiblioteket så minns jag att många uppskattade att möta en man. Inte minst var det viktigt för pojkarna och deras läsning. Till detta togs ingen hänsyn när kommunen skulle spara 2004. Man skar raskt och effektivt bort en halvtidstjänst.

Överraskning?
Besparingen verkar komma som en överraskning för alla. Men redan för ett par år sedan pratades om att köket på Blåklockan var hotat.

Varför har man inte råd nu för tiden?
Jag har under en längre tid funderat på varför samhället verkade ha råd med så mycket mer förr i tiden. I varenda litet samhälle fanns patrullerande poliser. Varenda liten skola hade förstås ett eget kök. Behövdes det personal någonstans så ordnade man det. Ännu har ingen lyckats förklara för mig varför vi inte har råd med samma saker idag. Har kommunerna blivit sämre på att förvalta våra skattepengar? Slösar kommunerna pengar på sådant som kommuner inte borde syssla med? Jag skall ärligt tillstå att jag inte begriper mig på ekonomisk historia.

I fallet med den manlige kocken så skyller tjänstemannen på att hon måste rätta sig efter politikernas beslut om besparingar. Helt riktigt. Frågan man ändå kan ställa är om detta var så himla bra prioriterat.

Inga kommentarer: