11 november 2009

Mönsterås-Almanackan för 2010 har kommit - en religiös upplevelse
























Mönsterås-Almanackan 2010 har kommit. Mitt favoritfoto är från juli som visar Spetan och GIFs gamla fotbollsplan i hamnområdet. Klicka för större format. Eftersom almanackan är ny scannar jag inga bilder, utan gör bara lite reklam för den genom ett fotografi.

Lika spännande varje år
Det är lika spännande varje år. En högtidsstund. I år darrade händerna mer än vanligt när jag började bläddra igenom den nya Mönsterås-Almanackan för 2010, som vanligt utgiven av Lions och Stranda Hembygdsförening. Det hade ryktats att denna utgåva skulle innehålla många nya foton, så jag var en aning nervös.

Ett klassfoto
Nu kan jag konstatera att almanackan håller mycket hög klass. I själva verket innehåller den bara ett foto från 2000-talet - ett klassfoto av 6B på Ljungnässkolan från 2000/2001. Jag vet inte varför man tog med det, men man känner igen de flesta eleverna och klassföreståndaren, så lite kul är det förstås.

Affärer
Annars är det äldre foton som dominerar. Och det är överlag fantastiska bilder från ett svunnet Mönsterås. Sju av månadsbilderna har affärer som tema. Förmodligen beror det på att Köpmannaföreningen firade 100-årsjubileum i år. Så egentligen hade de kanske passat bättre i årets almanacka. Men det spelar mindre roll. Affärsfotografierna är utomordentligt intressanta. Vi får bland annat se hur Carlssons järnhandel såg ut inne på 1920-talet, Mönsterås Basaraffär, ett sedan länge försvunnet café på Sjögatan, interiörer från Karl E Anderssons kemikalieaffär (sedermera Walls om jag inte missminner mig) där den framgångsrika gångerskan Linnea Fransson finns med och så en bild från Modeerska affären.

GIFs gamla fotbollsplan i hamnen
Min favoritbild från 2010 års almanacka är dock juli månads som visar hur Spetan och en del av hamnområdet såg ut på 1930-talet. På den bilden kan man se Mönsterås GoIFs gamla fotbollsplan vid Muddern där man spelade sina matcher innan man fick den nuvarande Idrottsplatsen vid 1900-talets mitt. Jag har aldrig vetat exakt var den gamla planen låg, men på denna bild får vi svaret. En i det närmaste religiös upplevelse.

Jag köpte Mönsterås-Almanackan i Mönsterås Bokhandel.

4 kommentarer:

Bert sa...

Mönsterås Hembygdsförenings fotoarkiv borde självklart scannas av och göras tillgängligt för allmänheten på Hembygdsföreningens hemsida. Så som fotoarkivet nu hanteras är det ju bara medlemmarna eller kanske bara några få utvalda personer i MHF som har tillgång till detta fotoarkiv.
MHF:s fotoarkiv har blivit en strängt bevakad pengakossa istället för en för alla tillgänglig bildinfobank.

Jonny sa...

Jag har redan föreslagit hembygdsföreningen en digitalisering, och första reaktionen var positiv. Jag tyckte bara det var taskigt att scanna just de bilder som finns i den aktuella almanackan.

Ihpe sa...

På Muddern spelades korpfotboll, och på vintrarna spolades det en bandyplan. Jag vet inte hur många år det höll på, men en bit in på 50-talet stämmer.

Jonny sa...

Enligt gamla kommunala protokoll och GIFs föreningsprotokoll så skall även GIF ha använt planen som matchplan. Sedan kom ju Idrottsparken (1948-49 om jag minns rätt).