27 november 2009

Några högst personliga råd till den som är arbetslös

Att vara arbetslös i Mönsterås
I dagens Östran kan man läsa om en ung Mönsteråsare som har hamnat i en besvärlig situation genom arbetslöshet, skulder och avsaknad av ekonomiskt starkt nätverk. En synnerligen tragisk historia där kyrkan har fått hjälpa till.

Att vara arbetslös på bruks- och industriorter som Mönsterås är enligt min mening dessutom extra besvärligt. Här finns ibland en arbetarmentalitet som går ut på att den som är arbetslös får skylla sig själv och är moraliskt defekt.

Under mina år i Mönsterås har jag ibland haft arbete, ibland varit arbetslös. Jag har mött misstänksamheten. Efter julhelgerna börjar jag ett arbete som jag verkligen ser fram emot. Vad det är och i vilket sammanhang tänker jag inte berätta förrän jag börjar. Jag har i någon mån redan börjat förbereda mig.

Några personliga råd
Men eftersom jag har varit arbetslös ibland så tänker jag dela med mig av några högst personliga råd som väl ligger ljusår från jobbcoachernas.

1. Acceptera inte stämpeln av utanförskap. Politiker vill gärna tilldela arbetslösa utanförskap. Vad de inte förstår är att de skapar utanförskap genom att använda begreppet på arbetslösa. Jag har aldrig definierat mig som utanför när jag har varit arbetslös. Vi är alla samhällsmedborgare och bidrar till samhället även som arbetslösa, även om det är oavlönat.

2. Håll hårt på rutiner. Jag har alltid gått upp tidigt på morgonen och hållit igång. På det sättet har jag fått en ”arbetsdag” även som arbetslös.

3. Sök jobb aktivt, både för att öka chanserna att få jobb och för att slippa strul med Arbetsförmedling, A-kassa eller Försäkringskassa. Konflikter med myndigheter stjäl mycket energi. Genom att göra det man ska bevarar man någon form av kreativitet och integritet.

4. Odla dina fritidsintressen och ha inte dåligt samvete för det. Man kan ändå inte söka jobb dygnet runt. Inse dessutom att det du gör på din fritid bidrar till samhället, även om det inte räknas in i BNP:n. Ifrågasätt uppdelningen i avlönat arbete och icke-avlönat. Acceptera inte om AF eller A-kassan försöker tala om för dig att du som arbetslös inte har någon fritid. Det har man visst. Om du står till arbetsmarknadens förfogande, söker jobb och gör det man rimligen kan förvänta sig, så har du förstås tid över som du behöver för att må bra och bevara självkänslan. Och mår man bra ökar chanserna att få ett jobb. Dessutom kanske en del av det man gör på sin fritid kan användas som en merit när man söker jobb. Ett flertal av de historiska artiklar jag har skrivit på fritiden använder jag mig av i min meritlista.

5 kommentarer:

Jimmy sa...

Kan hålla med i det du skriver,men samtidigt förstår dom som försökt men tappat både tid,lust och numera går i en meningslöshet.Har själv haft turen att ha drivet i mej och hittat nåt att göra för dagen förutom att söka jobb,vid mina arbetslösa perioder i livet.Håll ut alla ni som saknar jobb.Varför inte bilda ett nätverk och träffas över en fika.

Jonny sa...

Absolut. Jag skrev bara utifrån egen erfarenhet och vad som har räddat mig. Man blir lätt nermosad som arbetslös.

EwaLiza sa...

Egentligen har du väl det som behövs för att bli Jobbcoatch utom att man ska bli godkänd Det är väl därför det vimlar av Healers,kroppsmassörer,amatörpsykologer o annat krafs
Tack för ditt fina inlägg

Bert sa...

Jonny, hur ser AF i M-ås på ditt massiva bloggande och dina oftast förekommande reportageutflykter.

I våras var det en bloggande arbetslös som riskerade att bli avstängd eller få a-kassan kraftigt reducerad då han ansågs använda allt för mycket tid till bloggandet - den arbetslöse menade på att han skötte bloggandet på sin fritid.

Reaktionen/svaret från det starkt facistiskt präglade AF blev att en arbetslös som uppbär A-kassa inte har någon fritid. En arbetslös ska enligt AF stå till arbetsmarknadens förfogande 24 timmar per dygn och då enbart syssla med arbetssökande verksamheter under den tid han/hon är i vaket tillstånd.

Min egna erfarenhet av AF i Mönsterås och Oskarshamn är av den arten att om jag här skrev vad jag av hämdbegär anser borde göras med AF-anställda så skulle det innebära livstids fängelse för min del.

Jonny sa...

Jag står alltid till arbetsmarknadens förfogande när jag är arbetslös. Jag tillhör enligt AF i Mönsterås en av dem som söker flest jobb.

De flesta bloggartiklar skriver jag under kvällstid och helger. Det är också på helgerna som jag gör de flesta research- och fototurerna. Givetvis med något undantag. Sedan kan jag lägga ut dessa inlägg på ett par minuter när jag vill under dagtid.

Om jag vill kommentera någon artikel jag läst i tidningen på morgonen så skriver jag snabbt ihop något, i regel redan före klockan 7.00. Sedan kan jag lägga ut det direkt eller när jag vill under dagen.

Dessutom är det ju så att en hel del av mina historiska artiklar ÖKAR mina chanser att få ett jobb, så de ingår i jobbsökarprocessen.

Att man inte skulle få ägna sig åt sin hobby kvällstid och helger har jag aldrig hört. Det verkar ju helt absurdt. Då kan ju alla arbetslösa glömma kyrkokören, fotbollen, schackklubben, turen till biblioteket...