28 november 2009

Protesterna gav resultat - hyrorna sänks i Mölstad


Det blir hyressänkning i Mölstadsområdets radhus, enligt Barometern/OT.

Krav på sänkta hyror
Som jag tidigare har rapporterat så står 25-30% av radhuslägenheterna tomma i Mölstadområdet. Hyresgästerna har länge framfört klagomål på dragiga kalla lägenheter och på senaste mötet krävdes sänkta hyror för att vända trenden och skapa större rättvisa, se här och här.

Hyrorna sänks med 3,3%
Jag ska ärligt säga att jag inte trodde på några hyressänkningar. Men jag hade fel. Nu står det klart att hyrorna sänks med 3,3%, allt enligt dagens Barometern/OT. Allt annat hade förstås varit tjänstefel. Eftersom området tidgare år har drabbats av hyreshöjningar på över 5%, så var det här ett nödvändigt beslut. För Mönsterås i genomsnitt höjs hyrorna med 1,5%.

Fjärrvärmen
Hur pass väl det här slår ut beror förstås på prisutvecklingen på fjärrvärmen nästa år. Om hyressänkningen äts upp av en tokhöjning på fjärrvärme så kan det ändå bli problem att vända utvecklingen eftersom det är fjärrvärmekostnaderna som hyresgästerna har haft störst problem med.

Ett steg i rätt riktning
Hur som helst är det här ett steg i rätt riktning. Förhoppningsvis har Mönsterås Bostäder lyssnat på oss som bor här. Det är i sig ett steg i rätt riktning. Samtidigt har man förstås utgått från den ekonomiska verkligheten. Tomma lägenheter kostar mer än en hyressänkning. Förhoppningsvis kan det här mysiga området snart vara fullbelagt igen.

Inga kommentarer: