21 januari 2010

Mannen som trotsade kylan på Läggeviborg
























I en tidigare artikel redovisade jag mitt besök vid Läggeviborg, det ombyggda gamla krutmagasinet utanför Fliseryd. Av en slump hittade jag en tidningsartikel från februari 1978 som handlar om en man som bodde i en del av huset under många år, trots att det helt saknade värme. En fantastisk historia. Jag blir väldigt nyfiken på vem mannen egentligen var.

Klicka på bilden för läsbart format.

3 kommentarer:

Roger sa...

Minns när vi i barndomen skulle åka till Algots och handla och föräldrarna sa att det bodde en gammal gubbe uppe på 'slottet'. Har nog inte reflekterat över det sedan dess...
Jag vet inte mer om mannen än du, men han var i alla fall född i Stockholm 1903 och dog i Fliseryd 1987. Fadern var kemigraf (den intresserade kan googla yrket) Erland Henrik Grohman (1870-1947).
Erland var ogift men hade tre äldre syskon och en yngre halvbror. En broder dog 1938, men de övriga levde i stockholmsområdet när artikeln skrevs. Den yngre brodern dog så sent som 1993.
Nog döljer sig ett spännande, och antagligen ganska tragiskt livsöde här. Tack för intressant läsning!

Jonny sa...

Tack för informationen! Roger.

Teiffel sa...

Grohman var en profil under den tid jag bodde i Fliseryd (som barn, senare delen av 70-talet). Han bodde där i borgen och gick alltid klädd i samma kläder, sommar som vinter: keps, lång blå rock, torgvantar och stövlar.
Det sades att han hade studerat till någon högre utbildning - präst enligt ryktet - i sin ungdom.
Jag hörde aldrig talas om att några barn i byn (i varje fall inte i min generation) skulle ha varit elaka mot "Grodman", som alla kallade honom. Inte heller var vi rädda för honom, vilket kan ha berott på att han inte var elak eller "farlig". Han var förmodligen en hygglig människa som bara ville vara ifred.
En egenhet han hade var att han ibland gick mitt på vägen och ogärna flyttade sig även om det kom bilar. Ibland när han gick där gjorde han en sekundsnabb helomvändning med flaxande armar, vilket naturligtvis kunde uppfattas som komiskt.
Det sades att Grohman en gång blev retad av ett gäng äldre ligister utanför Algots och att han då satte sina plågoandar på plats - Han grep tag i en av dem och slängde in honom i väggen "hur lätt som helst". Alla aktade sig för att bråka med honom efter den händelsen. Hoppas att den här historien är sann!
De senaste åren av sitt liv bodde han i ett hus mitt inne i Fliseryd (nu rivet).