21 januari 2010

Utse Mönsterås fulaste vykort

Det är dags att utse Mönsterås fulaste vykort. Jag har valt ut 6 av omkring 150 mönsteråsvykort som får vara med i tävlingen. Utöver dessa får 4 vykort hedersomnämnanden. Du kan nu rösta på Mönsterås fulaste vykort i bloggens högerspalt. När denna tävling är avslutad lovar jag att återkomma med Mönsterås vackraste vykort.

Kandidaterna till Mönsterås fulaste vykort numrerade utan inbördes ordning:

1. Allack

Vykortsmakaren chockstartar längst uppe i vänstra hörnet med….Allackfabriken! Esset ur rockärmen direkt. Han fortsätter sedan med sjukhemmet, vilket ju kunde vara bra att ha när man lyft balkongplåtar några år. Bo kunde man göra i de nybyggda hyreshusen i Elgerum som skyms av träden. På sommaren kunde man semestra och äta gott på Oknörestaurangen eller vad det nu är som skyms av parasollen.

2. Flygfotot

Vem valde det här kortet när man ville skicka en hälsning till vänner och bekanta från semesterparadiset Mönsterås? Ett Mönsteråskvarter från himlen, men inte tillräckligt högt upp. Undrar om det verkligen är ett flygfoto. Kanske har någon bara stått på en stege och råkat komma åt kameran. Eller så är det taget från en fallskärm.

3. Sulfatfabriken

En närbild på sulfatfabriken. Misstänker att det är kolorerat. Notera den pågående miljöförstörelsen i höger bild. Inom tio minuter skulle Mönsterås tätort vara indränkt i sulfatodör, eller om det nu var sulfit. Sulfat luktar mat. Sulfit luktar skit. Hög ångestfaktor på detta.

4. Grå asfalt

Ah, en grådaskig asfaltsväg matchad av grå husfasader på Industrigatan en blåsig halvtaskig sommardag. Jag är mycket imponerad. Genivarning på den fotografen.

5. Kartan

Det här är riktigt avancerat. En karta i kombination med småkort. Men är småkorten verkligen rätt placerade? Jo, visst har man placerat Kronobäck nästan helt rätt. Då får man väl stå ut med att Oknörestaurangen har placerats på Björnö och att Mönsterås hamn ligger utanför Ödängla. Och så har vi ju de bruna vägarna...

6. Oknö ogräs

En stuga på Oknö som ser ut att ha sjunkit ner i kvicksand. Men kanske var det inte tänkt att stugan skulle vara bildens huvudsak. Det är kanske ogräset eller de vindpinade tallarna.

Hedersomnämnanden (deltar ej i tävlingen)


Underligt kort i uppförsbacke med Elcenters fula brun-gråa hus till höger. Det enda som räddar kortet från att få vara med i tävlingen är den gamla PV:n och den vackra skylten i vänster bildkant.


Om avsikten är att visa tingshuset (nu biblioteket) så funkar inte det här så bra. Parkträden skymmer huset och jag är tveksam till om 3-4 träd är tillräckligt för att lyfta vyn.


Ett flerbildsvykort som hamnar farligt nära kandidatur till fulaste vykortet.
Tre av småkorten håller i och för sig bra klass, men gatan uppe till vänster och särskilt villan för tjänstemän på Mönsterås bruk i Mölstad nere till höger provocerar och stjälper hela lasset.


SCB-kontoret. Här har vi ett av Mönsterås fulaste hus vars trädgårdsland pyntas med oerhört vackra färgglada blomster. En förunderlig och svårslagbar kombination.

3 kommentarer:

Tech Blog of Sweden sa...

Sulfat luktar mat. Sulfit luktar skit - fast tvärtom brukar man säga!

Röstning kommer senare.

Jonny sa...

Ah, så var det ju!

Anonym sa...

Men är detta möjligt att man salufört en kommun med så fula vykort.Men allt verkar möjligt i mönsterås.Var väl stolta över det man hade på den tiden och ville visa omvärlden detta.