24 januari 2010

Mönsterås fick sin plaskhall, men förblev en kulturell ankdamm - några ord om kulturens betydelse för individen, samhället och hälsan


Efter 30 års väntan ska det äntligen bli ett nytt bibliotek/kulturhus i Mönsterås. Men det finns mönsteråsare som gnäller och som inte inser kulturens betydelse - ett typiskt svenskt ställningstagande.

Mönsteråsarna valde en plaskhall framför nytt bibliotek
Biblioteket i Mönsterås flyttade in i sina nuvarande lokaler 1974, men redan omkring 1980 stod det klart att man var för trångbodda. Och i takt med att kraven på arbetsmiljö och handikappanpassade lokaler har ökat, så har biblioteket med åren allt mer framstått som omodernt. Men när mönsteråsarna vid 1980-talets början fick säga sin mening i en opinionsundersökning, så föredrog man en simhall(vattenpalats) framför ett nytt bibliotek. Resultatet var förstås givet på förhand…i Sverige.

Kultur - en underavdelning till den lokala marknadsföringen
Och Mönsterås fick sin plaskhall, men förblev en kulturell och intellektuell ankdamm. Förvisso finns här ett kulturliv, men kommunen ha inte bidragit särskilt mycket för att skapa kulturella mötesplatser. Kultur i Mönsterås har marginaliserats till att bli en underavdelning till den lokala marknadsföringen av kommunen. Med andra ord – bluesfestivalen, Carl Boberg, Kronobäcks klosterruin, ja alla kulturella uttryck, ges bara ett värde om de kan användas för att sälja Mönsterås.

Gnällspikarna kommer fram igen
Men efter 30 års väntan skall det äntligen bli ett nytt bibliotek. Givetvis kommer då gnällspikarna fram ur vrårna och ställer biblioteket mot behov inom skola och omsorg.

Sverige - ett kulturellt u-land
Opinionsundersökningen, det nuvarande gnället och kommersialiseringen säger någonting om många svenskars låga uppfattning och förståelse av kultur. I många andra länder skulle befolkningen tveklöst ha valt ett nytt bibliotek framför ett plaskhus. I Sverige råder andra värderingar. Kulturen nedvärderas, tas för given eller negligeras. Sverige är ett kulturellt u-land och därmed även ett intellektuellt u-land som har svårt att hantera olika kulturella uttryck och åsikter. Indirekt hotas demokratin och friheten.

Kulturens betydelse
Det borde inte vara svårt att se kulturens betydelse i samhället:
Kulturen ger människan möjligheter att se sin plats i tillvaron. Den ger perspektiv på sig själv och samhället. Johan Cullberg, författare och professor i psykiatri, menar att samhället ska ge möjligheter och platser så att människor kan finna sin individuella och samhälleliga historia.

Utöver denna grundläggande betydelse så kan kulturen ge upplevelser där man kan släppa vardagen för en stund.

Kulturen skapar ofta möten med andra människor, utvecklar samtal och förståelse.

Kulturen kan också uppröra, provocera och påverka samhällets utveckling.

Kulturskapande är ofta den vuxnes lek, en slags skapandeprocess som sannolikt är av stor betydelse för välbefinnandet.

Kultur ger bildning.

Den senaste forskningen har också visat att kultur har positiva effekter för hälsan. Jag citerar: ”Lars-Olov Bygren vid Umeå Universitet har i sin forskning haft just ojämlikheten i hälsa som utgångspunkt. Kan deltagande i kulturaktiviteter förklara en del av skillnaderna i hälsa mellan olika socialgrupper? Få beteenden skiljer sig nämligen så mycket mellan kort- och långtidsutbildade personer som just deltagande i kulturlivet. I studierna kom det fram att personer som muciserade, läste och gick på kulturella evenemang hade lägre dödlighet och bättre upplevd hälsa. I en längre uppföljning visade sig att särskilt besök på bio, konserter och museer var en hälsosam skyddsfaktor.”

S har bestämt sig
Det får räcka så. Avslutningsvis noterar jag att Socialdemokraterna nu har bestämt sig för att de vill bygga det nya biblioteket bredvid centralskolan och behålla det gamla som utställningslokal. Det är inte ofta jag får anledning att berömma socialdemokraterna, men detta är en bra kompromiss. Jag hade föredragit hamnen, men om det inte är ekonomiskt realistiskt, så är detta det näst bästa alternativet som jag stödjer.

Läs gärna följande sida.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Här i kalmar går fortfarande folk i taket när man pratar om nya konstmuseumet.Många tycker det var fel av kommunen att tillstyrka denna byggnad och dess placering,i stadsparken.Men att bygga en fotbollsarena och att kommunen/medborgarna går i borgen för den,är helt okej.

Jonny sa...

Ja, inte tycker jag det ser så fint ut där i stadsparken. Om man hade hittat en annan placering hade kanske folk varit lite mer positiva.