25 januari 2010

Dansband från Mönsterås III - Bennys orkester


I min serie om dansband från Mönsterås har turen idag kommit till Bennys orkester, här poserandes på ett flygplan i vattenpalatset i Mönsterås. Tveklöst mitt favoritkort med bandet. Grabbarna har uppenbarligen humor.


Mönsterås äldsta dansband
I min serie om dansband från Mönsterås har turen idag kommit till Bennys som i år har spelat i 45 år och därmed är Mönsterås äldsta än spelande dansband. Ja, faktum är att man började ett par år före Tonix. (De tidigare artiklarna har handlat om Tonix och Johnys.)

De första åren
Bennys orkester bildades 1965 av Benny Pettersson (då gitarr, senare saxofon och kapellmästare), Seth Fykén (då gitarr, senare orgel), Mats Elvingsson (trummor), Jan-Åke Johansson (bas), Anders Redborn (trumpet). Benny och Seth förefaller ha utgjort stommen eftersom de tidigare hade spelat ihop i ett band som hette The Bizons. 1968 slutade Anders varvid Rolf Dahlén tillkom på gitarr och sång. Samtidigt hade Benny och Seth bytt instrument från gitarr till saxofon respektive orgel.

På heltid
1973 hade bandet nått sådana framgångar att man kunde börja spela på heltid, vilket man fortsatte med till 1987, då det var dags att övergå till deltid igen. Noterbart är alltså att man fortsatte spela professionellt några år efter att den gyllene dansbandseran var över.

Tre originalmedlemmar kvar
Under dessa år hade Kent Ericsson tillkommit som ny trummis 1980. 1998 fick man Kent Axelsson som ny trumslagare. Idag har Bennys kvar tre av originalmedlemmarna. Även Rolf har ju varit med nästan sedan starten.

Över 3000 spelningar
Bennys har kanske inte blivit riktigt lika kända som Tonix, men har jobbat på imponerande under alla år. De som begriper sig på dans och dansband säger att det är ett av de mer gedigna och duktiga i branschen. Ett antal skivor och kassetter har det blivit och en bra bit över 3000 spelningar sedan 1965.

Scenkostymer
Givetvis har man också hunnit med ett antal scenkostymer under årens lopp. Där återfinns många för tiden typiska dansbandsdräkter, men de når, med något undantag, inte riktigt upp till Tonix extravaganta kreationer. Bennys är verkligen ett arbetande dansband och då kan man förstås inte ha vilken utstyrsel som helst. Se några exempel på Bennys hemsida. Fler exempel ges på denna sida.


En fin upplaga av Bennys. Fräscht vitt joggandes i finskor på ett fält.


Min favortidräkt med Bennys. Faktiskt minst lika bra som Tonix bästa.


Ännu en runda i vattenpalatset.


Ungefär så här stilsäkert vill Bennys presentera sig nu för tiden.


En gammal härlig slogan. Play it!


En plansch.


Är lite osäker på om detta är rätt Bennys. Om så är fallet bör det vara en gammal raritet.

3 kommentarer:

Jonas sa...

Vad trevligt Jonny att du tar upp dansbandet Bennys! Jag är son till Benny och tillika webbmaster för deras hemsida. Ska genast tipsa dem om den innehållsrika Mönsteråsbloggen

mvh Jonas Dahlin

Jonny sa...

Tack! Så roligt! Skulle vara intressant att veta om skivan jag visar längst ner verkligen är Bennys från Mönsterås.

Jonas sa...

Jo då, det är Bennys från Mönsterås.
De tre översta är fortfarande med i bandet. Jan-Åke, Benny och Seth

De hette The Bizons och spelade rock innan 1965 och detta måste vara precis när de bytte genre till dansbandsmusik och namnet Bennys

mvh Jonas