25 februari 2010

Inför premiären i division 5 nordöstra - Fågelfors IF

Granskningen fortsätter
Idag fortsätter jag min granskning av Mönsterås GoIF:s blivande motståndare i division fem nordöstra. Tidigare har jag presenterat Besa FF. Idag har turen kommit till anrika Fågelfors IF.

Fågelfors IF - ett brukslag
Fågelfors IF bildades 1925, och föregicks av IFK Fågelfors. Fotbollens koppling till bruket var tydlig. Det sägs att det var brukspatron Thorsten Ekströmer som tog fotbollen till Fågelfors. Genom åren har Fågelfors mestadels spelat i femman, även om det ibland blivit även sexan eller fyran. 1982 nådde man sin största framgång då man kom fyra i div IV. Sedan 1994 har laget aldrig spelat högre än i femman.

Klarat sig kvar med viss nöd
De senaste tre säsongerna har Fågelfors med viss nöd klarat av att hänga kvar i femman. 2006 var man nere och vände i sexan ett år. Jag kan ändå inte låta bli att imponeras av att man inte ger sig, trots att det var länge sedan bruket såg sin glans dagar.

Faktorer som talar för Fågelfors i år
I en tidigare artikel antydde jag att Fågelfors nog skulle få det svårt i år. Men efter att ha läst Fågelfors hemsida är jag inte lika säker. Det finns några faktorer som faktiskt talar för Fågelfors i år:

1. Fågelfors har i lugn och ro kunnat träna på en konstgräsplan, vilket säkert är extra viktigt snörika vintrar som denna.
2. Fågelfors har satsat medvetet offensivt och värvat hela 9 nya spelare, varav sex kommer från Högsby IK.
3. När man läser hemsidan får man intrycket av en klubb i harmoni. Man verkar trivas bra och har en positiv stämning.

Träningsmatcher
Och nog tycker jag man har imponerat i träningsmatcherna hittills. Bortsett från 0-5 mot Högsby så tycker jag att 3-4 mot division 4-laget Fårbo imponerar. 6-0 mot Stjärnan visar också man kan göra mål och sådana siffror stärker förstås självförtroendet. Enligt Zlatko Alkic så siktar man djärvt på att bli ett topplag i år. Han säger att man de senaste åren bara tränat en gång i veckan, och när jag läser på hemsidan får jag intryck av att man ännu håller fast vid det. Ska man tillhöra toppen så tvivlar jag på att den träningsdosen räcker.

Farmarlag
Nämnas bör också att Fågelfors är farmarlag till Högsby. Vad det betyder rent konkret vet jag inte, men jag har hört att farmarlag inte får avancera i seriesystemet, alternativt inte spela i samma serie som moderföreningen. Om det är sant, så kan man fråga sig hur det kan påverka motivationen. Likaså undrar jag om farmarstatusen innebär att Högsby när som helst kan kräva att få nyttja spelare från Fågelfors.

Nyförvärven är:
Eldin Sarhatic-Högsby IK
Joakim Blomberg -Målilla GOIF
Tomas Herdinius-Comeback
Dennis Holmgren-Ruda/Fliseryd
Pontus Persson-Högsby IK,
Tobias Nordahl-Högsby IK
Christian Viksten-Högsby IK
Johan Rannemalm-Högsby IK
Martin Rannemalm-Högsby IK

Huvudtränare för Fågelfors är Lars Backlund. Spelar gör man på Hyltamalm IP.

Mitt tips: mittenlag.

Extra plus till Fågelfors för informativ öppen hemsida och utförligt trevligt mejlsvar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej vill bara säga att BESA FF har gått i konkurs enligt deras hemsidan,,rolig blogg att läsa annars

Jonny sa...

Tack för informationen! Det hade jag missat! Ledsamt.