7 april 2010

Dyrare på apoteket

Chockhöjning av priser på apoteken
När apoteksmarknaden avreglerades förra året så chockhöjdes priserna på många av de vanligaste medicinerna (se exempelvis här och här).

Avregleringarna missgynnade konsumenterna
Ingen borde bli förvånad. På alla de marknader som avreglerats sedan 1990-talet har priserna ökat mer än konsumentpriserna i genomsnitt efter avregleringen, med undantag av telemarknaden. Men vad gäller el, taxi, inrikesflyg, post, järnväg så har alltså konsumenterna missgynnats vad gäller pris. Se här.

Prishöjningar på apoteket i Mönsterås
Även i Mönsterås har det skett påtagliga prishöjningar på apoteket den senaste tiden - detta trots att det stora apoteket håller på att hamna i privat regi och trots att man säljer vissa receptfria medikamenter på OK/Q8 och Konsum, vilket i teorin borde innebära konkurrens.

Jag har inte gjort någon vetenskaplig undersökning, men allt tyder på att Mönsterås apotek följer rikets allmänna trend. Min fru köpte idag några receptfria mediciner och hon påstår att de höjt priserna rejält bara de senaste veckorna. Ibumetin kostar nu 46.50. Nyligen kostade den omkring 40 kr. Bepanthensalvan kostade idag 55 kr. Förra gången kostade den något på 40 kr. Nässprayet Nasin kostade idag 30.50. Förra gången kostade den omkring 28-29 kr. Hostmedicinen Theracough kostade förra sommaren/hösten omkring 40 kr. Idag kostade den 60.50 kr.

Så. Lurade blev vi. Igen. Men visst är det bra att köpa dyr Ipren på Konsum eller OK/Q8 när man inte hann in på apoteket. Alltid nå´t. Men sjuk och fattig är inget man bör vara i dagens Sverige.

Inga kommentarer: