8 april 2010

Skolpolitiker skyller på lärarna!

För hårda lärare
Centerpartiets Patric Vadman (Barn- och utbildningsnämnden) anser att lärarna på Parkskolan är för hårda vid betygsättningen. Det verkar vara hans huvudsakliga förklaring till att 46% av eleverna i årskurs 8 inte är godkända i ett eller flera av kärnämnena. Allt enligt dagens Östran.

Panik
Så talar en politiker i panik. Centerpartiet vet mycket väl att skolan är ett av de mest försummade områdena i Mönsterås Kommun. Både lokalpressen och Mönsteråsbloggen har vid flera tillfällen skrivit om detta. Sanningen är att Mönsterås skolor rankas bland de sämsta i landet (plats 253 av 290), enligt Lärarförbundets undersökning från hösten 2009. Flera aspekter har undersökts och sämst betyg får Mönsterås för resurser i undervisningen där man ligger femma från slutet. (se lista på artiklar här). Ligger man på plats 285 vad gäller resurser i undervisningen så ska man inte skylla på lärarna när 46% inte blir godkända. Då ska man fundera på sin egen snålhet, särskilt då Mönsterås Kommun gick med över 30 miljoner plus 2009.

Men istället för att ta sitt politiska ansvar, så skyller han nu på lärarna! När blev det kutym att skolpolitiker började lägga sig i lärarnas betygsättning? När fick dom den kompetensen?

Men vi vet ju att det är valår. Centerpartiet gör allt för att rikta uppmärksamheten bort från sina egna misslyckanden. Lättare då att skylla på lärarna.

3 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Vi har förundrats under flera år de dåliga resultaten som främst beror på den förda skolpolitiken. Byte av skolchef tycks inte markant ändra förhållandena. Här måste centerledningen ta sitt ansvar och inte bara dess ordförande, vilken vid varje tillfälle behöver råda med kommunalrådet. Osäkerheten, okunskapen och den kultur man skapat av ofelbarhet är en stor bidragande orsak till de dåliga skolresultaten. Viktigt att den politiska ledningen har en dialog med alla berörda av skolan. Man får inte vara rädd för kritik.
Antagligen vore det bästa att få en helt ny ledning som kan kommunicera med lärare, föräldrar och alla andra berörda.
Eje Wadebro Mp

Anonym sa...

Med ny ledning, även en ny politisk ledning. Jag har i många år väntat på att Patric V (fd Patric P) ska växa in i ordförande rollen i BUN, men nej han är en katastrof, enbart husbondens röst, en fundering jag har om Roland medvetet skaffat sig svaga nämndordföraanden, som hela tiden måste vända sig till honom när beslut ska tas, så att han ska ha full kontroll

Jonny sa...

TAck för kommentarer! Ja, ibland får man nog låta det blåsa tvärdrag på alla nivåer.

Att ha svaga nämndordföranden är ju ett klassiskt sätt kunna behålla kontrollen från toppen. Har inte tänkt på hur det är i Mönsterås, men spontant upplever jag nog att det är ganska så svaga eller "snälla" personer på de positionerna. Lätt kontrollerbara.