21 april 2010
Fiskemuseet vid Nynäs
Fiskemuseet vid Nynäs började ta form redan 1927. Till höger ser vi Mörkeskogstugan som flyttades dit 1930. Till vänster ser vi det sk Bergquistska huset som flyttades från köpingen 1936. I bakgrunden syns en notbod från Runnö, ditflyttad 1927. Foto: Ingalill Granlund 1953.
Planer på ett fiskemuseum
Kanske har du sett de gamla husen som ligger vid den sk Långåsen mellan Kuggås och Nynäs. Kanske har du funderat på hur de hamnade där och varifrån de kommer? Svar finns att få eftersom det lilla området utgör Stranda Hembygdsmuseums fiskemuseum.
Mark och bodar vid Nynäs
Redan första verksamhetsåret 1926 började föreningen på initiativ av Ivar Modéer (sedermera professor i Uppsala) att planera för ett fiskemuseum. Samma år förvärvade man en sjöbod vid Fridhem, Kråkerum, som man därefter skötte på sin ursprungliga plats under flera decennier.
Året därpå, 1927, skänkte lantbrukare August Bengtsson ett område på Nynäs marker strax efter Kuggås ström. Redan samma sommar flyttades två sjöbodar och en notbod från Runnö till det nya området.
Vad gäller notboden så anger Nordiska museet i en kartläggning från 1950-talet felaktigt att det är den som föreningen införskaffade vid Fridhem 1926. Men årsberättelserna visar otvetydigt att notboden kommer från Runnö. Dessutom avslöjar ett gammalt foto av Fridhemsboden att den inte alls såg ut som Runnöboden vid Nynäs. I årsberättelser från 1940-talet framgår också att man exempelvis målade om notboden vid Fridhem. 1927 fick föreningen även fyra fiskebåtar varav två flyttades till Nynäs. Båtarna finns inte kvar där idag, och protokollen tiger om vad som hände med dem.
Tidigt foto från Fiskemuseet vid Nynäs. Fotot är taget av Ivar Modéer 1928 något år efter att man fått de två ihopbyggda sjöbodarna och den lilla notboden från Runnö.
De två ihopbyggda sjöbodarna från som flyttades från Runnö till Nynäs. Foto: Ingalill Granlund 1953.
Notboden som flyttades från Runnö till Nynäs 1927. Foto: Ivar Modéer 1928.
Notboden vid Fridhem. Som synes är det inte samma bod som står vid Nynäs. Foto: Ivar Modéer 1926.
Mörkeskogstugan och sjöbod från Applerum
1928 inköptes en stuga i Mörkeskog på Kronobäcks marker och en sjöbod från Applerum i Döderhults socken som planerades att flyttas till fiskemuseet 1929. Föreningen hade dock inte tillräckligt med pengar för att genomföra flytten förrän i augusti och september 1930. 1934 möblerades Mörkeskogstugan och iordningsställdes så att den därefter kunde hållas tillgänglig för allmänheten. Entrébiljetterna kostade 25 öre, och såväl stugan som sjöbodarnas visades av kakelugnsmakare Albin Sandelius på Kuggås.
Mörkeskogstugan före flytten. Torpet hade då varit öde några år och använts som vedbod och hönshus. Fotot bör vara taget 1928-1930.
Återuppbyggnaden av Mörkeskogstugan vid Nynäs. Foto: Ivar Modéer 22/8 1930.
Mörkeskogstugans baksida. Foto: Ingalill Granlund 1953.
Sjöboden från Appelrum som flyttades till Nynäs 1930. Foto: Ivar Modéer 1934.
Appelrumssjöboden. Foto: Ingalill Granlund 1953.
Blekingeekan Näbban
1931 tillkommer blekingeekan Näbban. Den köptes för 200 kr från Ungskär i Torshamns socken, Blekinge, och hörde tidigare hemma i Tryseryd i samma socken. Den hade flera gånger besökt marknaden i Mönsterås med saltad sill och torsk, senast hösten 1929.
Blekingeekan Näbban flyttades till Nynäs 1931. Foto: Ivar Modéer 1934.
Planer på museibyggnad
Vid 1930-talets början planerade man också för att bygga en museibyggnad vid Nynäs. Ritningar beställdes och man fick tillstånd av Mönsterås köping. Men eftersom man inte ville låna pengar, så fick byggnaden vänta.
Bergquistska huset
1936 inköptes det Bergquistska huset (Per-Ola-stugan) i kvarteret Flagen i Mönsterås köping och flyttades till museitomten på Nynäs. Kvarteret Flagen sträckte sig från hamnområdet bortemot köpingens norra gräns. Huset bör alltså ursprungligen ha stått i området runt Sjögatan. Man vet att huset en tid användes som raststuga för arbetarna i hamnområdets brädgårdar.
Bergquistska huset flyttades från Köpingen till Nynäs 1936. Foto (beskuret): Ingalill Granlund 1953.
Tomten avstyckas
1937 avstyckades tomten på Nynäs och lagfart söktes. Museiområdet utökades också något sedan kommunen skänkt ett tomtstycke. De föremål som har förvarats på vinden i Modeerska fastigheten i köpingen flyttades över till Bergquistska huset på Nynäs.
Nya planer på museibyggnad
På 1950-talet planerar man ånyo en museibyggnad vid Nynäs. Nya ritningar gjordes 1954, men även denna gång rinner projektet ut i sanden. Istället får föreningen vid 1950-talets slut tillgång till Elgerumsgården och dess ladugårdar, och därmed löstes de mest akuta förvaringsproblemen.
Ydun
Fiskemuseet vid Nynäs fick dock vara kvar och 1963 fick föreningen Galeasen Ydun av arkitekt L.E. Magnusson. Båten stod många år vid fiskemuseet, men en kombination av förstörelse och förruttnelse medförde att man till slut fick bränna upp det som fanns kvar av fartyget, även om vissa delar räddades till Elgerumsgården. Ydun, byggd i Barth 1897, var ett segelfartyg som gick i handelstrafik på Östersjökusten vid 1900-talets början och det sista av de segelfartyg som tidigare hört hemma i Mönsterås.
Ydun vid Nynäs.
Ännu idag finns det mesta kvar vid det gamla fiskemuseet – bostadshusen, blekingeekan och de gamla bodarna. Området är väl värt ett besök.
Ritning över fiskemuseets område som återfinns i skriften "Hembygdsgården Elgerum i Mönsterås" (1968.)
Källor och litteratur
Stranda Hembygdsförenings årsberättelser i tidskriften Stranda.
Fotografierna huvudsakligen från Stranda Hembygdsförenings arkiv.
Skriften "Hembygdsgården i Elgerum" utgiven 1968.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar