24 april 2010

Seger! GIF spelade ut Ankarsrum med 2-1.

GIF besegrade Ankarsrum med 2-1. Här ser vi Redjar som gjorde en utmärkt match.

Gissade rätt igen
Lika bra att säga det direkt. Det blev som jag gissade i torsdags: seger för GIF med 2-1. Känns skönt att ha hittat tillbaka till de rätta gissningarna efter en tid med gissningsschabbel.

Omstuvat lag
GIF hade ännu en gång stuvat om i laget, men sju från förra matchens startelva började matchen. Ako Eliassi var tillbaka, nyförvärvet Jimmy Nilsson ersatte nyopererade Ardi Ajeti och Tobias Jonsson fick ta Redjars backpostion då Redjar tagit ett kliv framåt, antagligen för att Martin Lindqvist inte var med idag. Jag hade svårt att avgöra om Wesslund var ensam på topp och om Ako spelade forward eller offensiv mittfältare i första.

GIF tryckte på och AIS kontrade
GIF började bra, fick till en hörna redan efter två minuter och etablerade ett fint tryck. Men i den sjunde minuten gjorde AIS det man är bäst på – kontrade. GIF hängde inte med och plötsligt var det 1-0 i baken. Matchen såg ut att utveckla sig precis som AIS ville. Med lite oskärpa kan baklängesmålen börja ramla in i det läget. Risken fanns att GIF skulle trycka på än mer och öppna upp sig för livsfarliga kontringar.

Kvittering
Och nog satte GIF press, men precis som jag befarade så kom AIS i utomordentligt farliga djupledslöpningar, men jag tycker att GIFs backar hanterade dem bättre och bättre. Som väl var fick GIF rättvis utdelning för sitt offensiva spel och i den 16 minuten gjorde Ako Eliassi 1-1 efter att GIF bosatt sig i AIS straffområde.
Ako, som saknades i första matchen, började matchen alldeles utmärkt och även om han inte gjorde någon felfri match är han mycket viktig för GIF med sin snabbhet, teknik och rörlighet.

Koncentrerad målvakt
Matchen fortsatte att bölja lite fram och tillbaka. GIF hade det mesta men AIS fortsatte med det dom kunde – kontra eller utnyttja misstag. GIFs målvakt fick verkligen vara koncentrerad hela matchen och gjorde en del matchavgörande snabba utrusningar.

Breddat spel
I andra halvlek gjordes vissa justeringar i positionerna – Oskar verkade flytta ut till högerkanten där Skaret spelade i första. Wallin kom in och spelade forward samtidigt som Ako klev ner lite på mitten. Som jag ser det blev det en mycket lyckad lösning. Spelet breddades och GIF kom runt på kanterna väldigt fint. Oskar visade sig vara riktigt snabb på sin kant och fick till många fina inlägg. Även Redjar på andra sidan överraskade positivt och gjorde en makalöst fin match.

Dramatik vid segermålet
När så GIF gjorde 2-1 i den 48 minuten så var det mycket logiskt och rättvist. Det var Daniel Wallin som efter stor dramatik fick in bollen som länge såg ut att ha fastnat på mållinjen. Utmärkt!

Aktiv tränare
GIFs spel fungerade nu mycket bra. GIFs tränare, Zuhrija Rasidovic, var betydligt mer aktiv i sin coaching idag än i första matchen. Kul att höra honom i gammalt fint slag. Inte minst när han tillrättavisade nr 16 i Ankarsrum och sa åt honom att spela fotboll istället för att fälla GIF-spelare.

Bristande skärpa
GIF fortsatte att skapa farliga chanser, men det brast lite i avslutningarna idag. Med större skärpa kunde det ha blivit ett par tre mål till.

Falsettrösten fick igång AIS sista tio
AIS blev allt mer desperata eftersom de helt saknade eget spel. Men de hade en spelare med gäll falsettröst som försökte få igång gubbarna. På något förunderligt sätt lyckades han, och de sista tio minuterna blev en riktig nervpress. GIF verkade helt slutkörda samtidigt som AIS fortsatte falsettskrika och springa, fick tre frilägen, ett farligt skott och en lurig hörna sista tio.

Tur och såpbubblor
Att GIF klarade anstormningen får man även tacka turen och såpbubblorna för. Det hade varit ytterst snopet att förlora poäng när man var så pass överlägsna som man var i andra halvlek. De sista tio satte jag också in min dotter som började blåsa såpbubblor som blåste in fint över planen och distraherade AIS spelare just när de skulle skjuta in bollen i det öppna målet.

GIF fick friläge
I sista minuten fick även GIF ett friläge, men AIS målvakt lyckades på något sätt snudda bollen efter Wesslunds skott så att bollen gick utanför. Wesslund verkade annars ganska pigg idag, även om det fanns lite oskärpa. Men snart lossnar det om han får lite fler bollar att jobba på.

Rättvis seger och bra insatser
GIFs seger var mycket rättvis. Alla i GIF gjorde en bra match, även dem jag inte har nämnt. Kul att se Ako lira igen, Oskar var utmärkt på högerkanten i andra halvlek, Redjar var bra hela matchen och den unge backen Tobias Jonsson övertygade precis som sin unge kollega Manfred på den andra. De har så klart mycket att lära, men roligt att se att de klarar det så bra ändå.

Spelet på gång, men gör något åt sista tio
GIF börjar onekligen få igång spelet. Däremot måste man göra något åt de sista 15-10 minuterna. Det kunde ha blivit baklängesmål idag om inte AIS-spelarna hade varit rent ut sagt dåliga i avsluten. Man måste ha en genomtänkt strategi som man följer när orken tryter på slutet. Men men, en fullt rättvis seger var det. Mycket bra jobbat!

Publik: ca 80-100. Hyfsat ändå.

På plats idag fanns också den duktige fotografen Tomas Jonsson, och om någon dag kommer vi att få se fina bilder från matchen på hans blogg (se länk i högerspalten).

GIFs tränare var aktiv idag och styrde spelarna från sidlinjen.

IP:s vackra ingång.