25 april 2010

Frågorna till Socialnämnden har fått svar

Missförhållanden
För ett par veckor sedan redogjorde jag för de missförhållanden som jag upptäckte när jag vintern/våren 2009 städade på äldreboendet Åshaga i Mönsterås. Vid ett tillfälle fanns inte personal på plats när en äldre människa hade väldigt ont. Vid andra tillfällen fick de äldre inte frukost förrän 10.30-11.00. Jag gjorde en anmälan till socialnämnden i Mönsterås våren 2009.

Frågorna
Nu har jag följt upp ärendet och ställde följande två frågor till Socialnämndens ordförande:
1. Räknades min anmälan som Lex Sarah-anmälan?

2. Vad har konkret gjorts på Åshaga för att åtgärda problemen med att de gamla ibland fick lämna sina rum för frukost först vid 11-tiden, samt att personal inte alltid fanns på plats för äldre som hade väldigt ont.

Svaren
Jag har nu fått svar från Socialnämndens ordförande Birgitta Pettersson (C):
1. Ja Din anmälan har behandlats som en Lex Sarah-anmälan diarieförd 090409 med nr. 37/2009.

2. De som bor på Åshaga bestämmer själva när de vill gå upp och äta frukost. Personal som arbetar tillfälligt på enheten har informerats om vilka rutiner som gäller när personal befinner sig inne hos någon vårdtagare.

Min kommentar
1. Bra att min anmälan räknades som Lex Sarah-anmälan. Vet inte varför de inte ville ge det beskedet redan förra året.

2. Påståendet att de boende på Åshaga själva bestämmer när de vill äta frukost gällde i alla fall inte när jag jobbade där. Ibland fick de frukost på morgonen, men ibland hade hela avdelningar inte fått äta något klockan 11.00. När jag pratade med personalen om detta, så sa de att de hade personalbrist och att de vid flera tillfällen hade pratat med sin chef om detta och begärt in mer personal utan att få gehör. Så frågan är om svaret är en försköning av verkligheten eller återspeglar en förändring till det bättre som genomförts efter min anmälan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Jonny! Men vad kom de fram til konkret i Lex Sarah-anmälan? Vilka åtgärder vidtogs till exempel?

//Elaine

Jonny sa...

Tack för kommentar! Ja, det är ju det jag inte blir riktigt klok på. Kanske bäst att ställa följdfrågor, nu när det blev lite luddigt.

Anonym sa...

Ja, gör det. Eller begär ut handlingen, så du ser vilka åtgärder som vidtogs.

Lycka till!

//Elaine

Jonny sa...

Har nu skickat nytt brev till Kulturnämnden och begärt ut handlingarna samt förtydligande. Ju mer jag har läst det första svaret, destu mer missnöjd blir jag.