5 maj 2010

Försnack och tips inför omgång 4 i division 5 nordöstra

Dags för fjärde omgången
Den fjärde omgången spelas fredag-lördag och här kommer som vanligt några rader inför GIFs hemmamatch, den här gången mot Fågelfors IF på lördag klockan 16.00. Därefter kommer mitt tips för alla omgångens matcher.

GIF möter Fågelfors
Egentligen vet jag inte om man får kalla en match mot Fågelfors för derby, men lite derbykänsla får i alla fall jag. Det fick jag dock inte förra helgen när GIF mötte Rödsle som ligger något närmare rent geografiskt. Men nog är det något speciellt när två gamla brukslag möts, även om Mönsterås blev bruksort betydligt senare än Fågelfors.

Historien är på GIFs sida
Senaste gången lagen möttes i seriesammanhang var 2008 då Mönsterås vann med 6-0 på hemmaplan respektive 6-3 på bortaplan. Förvisso har Fågelfors ett till stora delar annat och förstärkt lag idag, men historiens makt är ibland stor och frammanar underliga hjärnspöken. GIF har alltså ett icke oväsentligt psykologiskt övertag på lördag och kan gå in i matchen med gott självförtroende. Historien är på vår sida.

Fågelfors spelar för toppen
Ser vi bara till årets seriespel så måste dessvärre – det tar emot i GIF-hjärtat att skriva det – Fågelfors räknas som favoriter. Fågelfors har förstärkt ordentligt inför årets säsong och tippas av de flesta lämna bottenregionerna i år för att bli ett topplag. De inledande matcherna ger ingen anledning att betvivla detta.

Fågelfors gör flest mål i andra halvlek
Fågelfors har inlett seriespelet med två komfortabla segrar mot Hjorted/Totebo och Överum – inte två av seriens bästa lag, men ändå. Förlusten kom mot FC Vimmerby som håller division 3 klass. Fågelfors gör dessutom många mål, utan att för den skull släppa in särskilt många (FC Vimmerby undantaget). Det jag noterar är att Fågelfors ofta gör sina mål i andra halvlek. Kanske har Mönsterås sin stora chans om man lyckas göra ett par mål i första halvlek, då Fågelfors förhoppningsvis ännu inte har fått igång sitt vinnande spel.

GIF blir farliga när som helst
GIF har haft en något skakig inledning, men jag menar helt ärligt att man ibland har haft ren otur i poängförlusterna. Ett insläppt mål mot BOIF i slutminuterna och ett mot Rödsle i fjärde övertidsminuten. I båda matcherna dominerade GIF spelet totalt sett. Bristerna – sista passningen och lite svårigheter att rensa undan på slutet – är säkert något man har pratat om och delvis övat på inför lördagen. Inte för att man fixar allt på en vecka, men när det väl lossnar så blir GIF tveklöst farliga för vilket lag som helst, exempelvis Fågelfors på lördag.

Men inte ens ett överoptimistiskt blodrött GIF-hjärta vågar förvänta sig en seger på lördag. Men…jag fortsätter tro på GIF och tippar därför 2-2. Just nu vore det ett bra resultat, även om jag innerst inne drömmer om en överraskning.

Alla matcher i denna omgång (med Fredrik ”Professorn” Svenssons tips inom parentes).
Förra veckans tipsomgång förlorade jag snöpligt då "Professorn" hade fem rätt och jag bara fyra. Eftersom Rödsle gjorde sitt kvitteringsmål 10 sekunder från slutet, så kan man säga att jag var 10 sekunder från tipssegern. För att vinna den här veckan chockar jag därför läsekretsen med två våghalsiga tips.

Långemåla IF – Rödsle BK
Tips: 3-0 (4-1). Långemåla är stabilt och på hemmaplan tappar man inga poäng mot Rödsle. Jag såg Rödsle förra helgen och de hade det svårt mot GIF. Och i Långemåla blir det nog inte så många övertidsminuter. Solklar etta.

FC Vimmerby – Överums IK
Tips: 7-0 (8-0). Om vi ska spetsa till det lite kan vi säga att division 3 möter division 6. Det är på dessa nivåer de båda lagen spelar just nu. Inte ens underskattning av Vimmerby kan ge poäng till Överum.

IK Tuna Södra – B.O.IF
Tips: 2-0 (2-1). Nykomlingen Tuna har inlett säsongen utmärkt, precis som jag, till skillnad från många andra, trodde. B.O.IF började också bra, men i förra omgången blev det storstryk mot Ariel. Jag såg ju BOIF mot GIF och de hade inte mycket till spel, utan vann mest tack vare GIFs ineffektivitet.

IF Ariel – Ankarsrums IS
Tips: 2-2 (4-0). Jag chocktippar här med ett oavgjort resultat. Kanske mest för att utmana ”Professorn” och ta hem segern i denna omgång. Egentligen är det ett dumdristigt tips. I normala fall vinner Ariel matchen. Men Ariel kan ju inte ösa in mål i varje match, och någon gång måste ju Ankarsrum ta sig samman. Det här blir en sån där ologisk match där Ariels framfart tar tillfälligt stopp, samtidigt som AIS skärper till sig. Då blir det oavgjort.

Hjorted/Totebo – Besa FF
Tips: 3-1 (2-1). I förra matchen lossnade äntligen målskyttet för Hjorted/Totebo, och med en målkung med nyfött självförtroende vinner man ganska så enkelt mot Besa som inte får någon enkel resa i år.

Mönsterås GoIF – Fågelfors IF
Tips: 2-2 (2-3). Se ovan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att Vimmerby ses som ett division 3 lag är det nog bara du som gör. Skulle tippa dom på övre halvan i 4an. Inte mer.

Har sett en match med Mönsterås iår (serien) och av det jag såg så får dom det nog tufft, blir nog en placering på undre halvan

Sture (Fågelfors IF) sa...

Nu ska försöka utmana Professorn och Jonny

Långemåla IF – Rödsle BK 2-2. Här tror jag Rödsle grisar till sig en pinne.

FC Vimmerby – Överums IK 5-0. Vi har mött båda lagen och Överum är inte så dåliga som tabellen visar,men dem har inget att hämta i Vimmerby som är i en klass för sig.

IK Tuna Södra – B.O.IF 2-2. Nykomlingar har öppnat bra,B.O.IF har blandat och gett,tog en pinne borta mot Långemåla,sen storstryk mot Ariel. Svårtippad match.

IF Ariel – Ankarsrums IS 2-1. Ariel överaskar positivt medan Ankarsrum negativt.Jämn match där hemmaplan avgör.

Hjorted/Totebo – Besa FF 4-1. H/T har vi också mött. Inget dåligt lag heller,nu vann man sist,och tror att dem är vinner mot Besa enkelt som får svårt i år.

Mönsterås GoIF – Fågelfors IF 0-3. Mönsterås har man sett några gånger på konstgräsplanen i Högsby och vet dem står.En jämn första halvlek,som sen slutar med vinst för dem Röd-Vita

Jonny sa...

Tack för kommentarer!
Anonym: Ja, du kan nog ha rätt. Kanske överdriver jag FC Vimmerbys klass. Till mitt försvar får jag väl säga att jag är nybörjare på det här med fotboll.

Sture: TAck, tack! Det ska bli spännande att se hur det går. Intressant med x i första matchen där.

Anonym sa...

Mönsterås vinner på lördag! med kurderna från start så vinner dem!