5 maj 2010

Det blir ingen historieförfalskning - om responsen på min nya artikelserie

Respons
Igår publicerade jag första delen av en artikelserie som skildrar vad som hände i Mönsterås under 1950- och 1960-talen, särskilt det som i riksmedia kallades för "Mönsteråsaffären". Jag har redan fått fem mejl angående första bakgrundsartikeln (artikeln finns efter detta inlägg). Fyra ger uttryck för stor uppskattning att jag vill skriva om detta. En person tycker däremot inte jag skall gräva i det negativa, utan låta det vara. Alla valde att mejla, istället för att kommentera på bloggen.

Jag tänker inte ägna mig åt historieförfalskning
Roligt att många verkar gilla artikelserien så här långt! Tack!

Till dom som tycker att man inte skall skriva "negativt", så måste jag tyvärr meddela att jag aldrig kommer att svika mitt yrkes hederskodex. Historieförfalskning är man duktig på i gamla diktaturer. Ibland även i fd diktaturer.

Som historiker strävar jag alltid efter att redovisa och tolka allt väsentligt i ett händelseförlopp och att sätta in det i sitt sammanhang. Jag skulle aldrig få för mig att tysta ner vissa känsliga delar, även om det ännu drygt 40 år efter det inträffade finns intressen som inte vill se mina artiklar i tryck. Men destu mer ivrig är jag att publicera dom. Del två i artikelserien publiceras sannolikt i morgon, torsdag.

Den som vill läsa mer trevliga och positiva artiklar hittar säkert alternativ.

8 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Märkligt att någon tycker att man ska inte publicera vad som hände under 1950-60 talet, som var en viktig period i Mönsterås historia. Men så är det ibland alla tycker inte lika.
Däremot att bli bekant med sanningen i historien har stor betydelse för framtiden somm i det här fallet kommer att uppdagas senare antar jag. Det här visar också ett dilemma som finns i demokratin med tjänstemän går sin egen väg i förhållande till de förtroendevalda. Alltså mycket lärorikt.
Eje Wadebro

Bert sa...

Vadå, duktig på historieförfalskning i "gamla diktaturer" och "fd diktaturer".
I dagens Sverige historieförfalskas det väl som alldrig förr - ja, inte så konstigt då SVERIGE är en diktatur och alltid har varit det.

Jonny sa...

Tack för kommentarer!

Bert: Jo, det har du förstås rätt i. Men eftersom forskarna är mer fria i Sverige så är det inte lika påtagligt här. Men kanske väljer man bort vissa delar av historien eftersom det inte gynnar karriären. I många andra fd diktaturer är historieskrivandet trots allt än mer toppstyrt.

Anonym sa...

Finns mycket som mörkats genom åren,bra att det någon gång läggs fram på bordet.

Unknown sa...

Som inflyttad till Mönsterås vet jag inte så mycket om det som tidigare har hänt på orten. Därför är det mycket intressant att läsa din blogg, och särskilt då de lokalhistoriska artiklarna - både de om medeltiden och om mer "modern" historia.

Uppskattar att du varken mörkar eller förfalskar och ser med spänning fram emot nästa del i artikelserien!

Andreas sa...

Tycker också att dina artiklar om Mönsterås och dess historia är intressanta. Det ger mig som läsare perspektiv på hur orten har utvecklats/förändrats under de år som den har existerat. Din blandning av ämnen som skola och politik är också mycket läsvärda.

Anonym sa...

Skriv så fingrarna glöder.Jätte intressant att följa historiken.
//Thommy J

Jonny sa...

Tack till er alla för kommentarerna! Jag läser och begrundar.