20 maj 2010

Socialförvaltningen utredde sig själv och mörkade sanningen

Lex Sara-anmälan
Vinter/våren gjorde jag en anmälan angående missförhållanden på Åshaga (Lex Sara 37/2009). En del av anmälan avsåg att de boende vissa dagar inte hade kommit upp och fått frukost vid 10.30-11.00- tiden. När jag pratade med personalen om detta så sa dom ganska så förtvivlade att de hade personalbrist och att de flera gånger hade påtalat detta för sin chef, utan åtgärd.

Jag begärde ut handlingarna
För några veckor sedan följde jag upp min anmälan och i svaret framgick att de gamla själva bestämde när de gick upp och fick frukost. Frågan som då infinner sig är om socialförvaltningen menar att de gamla hade denna frihet när jag städade på Åshaga vintern/våren 2009, och att alla vissa dagar valde att äta frukost kl 11.00, eller om det är en förbättring som har införts som en konsekvens av min anmälan. För att få svar på frågan begärde jag ut alla handlingar i ärendet.
Idag kom handlingarna och det är två häpnadsväckande förhållanden som jag måste ta upp.

1. Socialförvaltningen utredde sig själv
Utredningen om missförhållandena på Åshaga gjordes av Åshagas egen enhetschef, som sedan rapporterade till socialchefen, vilken i sin tur gav svar till socialnämnden. Man har alltså utrett sig själv, vilket förstås ökar riskerna för manipulerade svar eftersom både enhetschefen och socialchefen har intresse av att visa upp en fin fasad.

2. Mörkar sanningen
I den interna utredningen från enhetschefen påstår man att jag inte kände till att de gamla fick gå upp och äta när de ville, och att de ibland fick stanna kvar länge på rummen om de sovit dåligt på natten eller dylikt. Underförstått skulle jag alltså ha missförstått hela situationen. Någon personalbrist nämns inte överhuvudtaget.

Nu är det emellertid så att jag mycket tydligt minns hur personalen för mig förklarade de sena frukostarna med personalbrist. Jag minns också den uppgivna tonen när de sa att de flera gånger försökt påtala detta för sin chef, utan att få gehör. Socialförvaltningen far helt enkelt med uppenbar osanning för att mörka problemet. Jag måste tillstå att jag är chockad över att man så fräckt vågar framföra en osanning. Socialnämnden verkar å sin sida ha nöjt sig med detta svar.

Anmälan medförde alltså ingen förbättring
Konsekvensen av min anmälan blev alltså ingen förbättring för de boende. Socialförvaltningen vände på problemet så att det framstod som att en städare inte fått tillräckligt med information. Så istället för att ta itu med personalbristproblemet så ska man i framtiden bara informera nya städare om att de gamla får gå upp när de vill.

Skrämmande
Det är skrämmande att se hur en Lex Sara-anmälan till socialnämnden bara leder till en intern utredning, där de som är kritiserade utreder sig själva. Än mer skrämmande är att man inte heller beskriver det verkliga problemet – personalbrist – utan skyller på bristande information till städaren.

Läs även här.

1 kommentar:

Anonym sa...

En enhetschef på anmält ställe ska ju aldrig utreda sig själv. Det hände hos oss vid ett tillfälle och vi fick på pälsen rejält från Länsstyrelsen (den anmälda valde att gå vidare dit), så det är något vi aldrig gör flera gånger. Jag tycker att din Lex Sarah-anmälan har blivit väldigt dåligt skött.

//Elaine